Користувач:Oleksiy.golubov/Будинок Миколи Коперника в Торуні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Oleksiy.golubov/Будинок Миколи Коперника в Торуні

Будинок Миколи Коперника в Торуні - одна з п'яти філій Окружного музею в Торуні. Знаходиться в будинку, сусідньому з тим, в якому, ймовірно, народовся польський астроном Миколай Коперник. Експозиція музею присвячена життю Коперника, історії науки і старовинним інтер'єрам. Музей приймає близько 100 тисяч відвідувачів на рік[1].

Місцезнаходження[ред. | ред. код]

Музей розташований у південній частині комплексу Старого міста за адресою вул. Коперніка, 15/17, поруч з кам’яним будинком, який вважається місцем народження Миколая Коперника і в якому тепер розташований готель «Готик» .

Історія та експозиція[ред. | ред. код]

Вхід до музею
Інтер'єр

У 1972-1973 роках Дім Коперника був реконструйований і пристосований до функції музею, а його відкриття відбулося в рік Коперника (1973). Музей присвячений стародавній та новітній науці, повсякденному життю міщанської родини в середньовічному Торуні, а також життю та діяльності видатного торунянина Миколая Коперника[2]. Експозиція розділена на наступні виставки:

  • стародавня і сучасна наука,
  • буржуазні інтер'єри,
  • життя і творчість Миколи Коперника[3].

Ці виставки доповнює показ 3D-фільмів[4].

На верхньому поверсі музею можна побачити оригінальну середньовічну ферму даху та переглянути короткий 3D-фільм, який «відкриває» дах будівлі та показує зоряне небо[5].

У 2017-2018 роках музей було ґрунтовно модернізовано в рамках програми «Старе місто Торунь — охорона та збереження культурної спадщини ЮНЕСКО — етап II», а його повторне відкриття відбулося 23 червня 2018 року[6]. За це в 2019 році музей був нагороджений головним призом національного конкурсу «Модернізація року 2018»[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Toruń/ Wyremontowany Dom Mikołaja Kopernika znów będzie otwarty dla zwiedzających (пол.)
  2. Wyborcza.pl
  3. [1], JW Web Development, "Toruń, Atrakcje Torunia, Przewodnik po Toruniu, Zwiedzanie Torunia z przewodnikiem, Przewodnicy miejscy Toruń przewodnik miejski Informacja turystyczna, Zabytki Torunia i kujawsko-pomorskiego, Muzea, Historia, Pierniki toruńskie, Twierdza Toruń" 
  4. Dom Kopernika w Toruniu po remoncie. Zobacz, jak wygląda! [zdjęcia] - pomorska.pl (пол.)
  5. Dom Mikołaja Kopernika otwarty na Dni Torunia [WIDEO] | ChilliToruń - Najgorętsza strona miasta (пол.)
  6. [2], CONCEPT Intermedia www.sam3.pl, "Muzeum Toruń Wielkie otwarcie Domu Mikołaja Kopernika!" 
  7. https://www.torun.pl/pl/dom-kopernika-i-przedszkole-nr-18-nagrodzone

Посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:Торунь]] [[Категорія:Астрономія у Польщі]]