Користувач:Roman Aleskerov/Гунченко Олександр Вадимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гунченко Олександр Вадимович
Народився 21 вересня 1970(1970-09-21) (53 роки)
Харків
Країна СРСР СРСР — Україна Україна
Alma mater Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого
Галузь Адвокатура
Науковий ступінь Кандидат юридичних наук
Нагороди Почесна відзнака Харківської обласної ради «Слобожанська Слава», Почесна грамота міськради, Орден НААУ «Видатний адвокат України»

Гýнченко Олексáндр Вади́мович (нар. 21 вересня 1970, м. Харків) — український адвокат, заступник голови Ради адвокатів Харківської області. Керівник представництва Національної асоціації адвокатів України в Державі Ізраїль. Старший викладач Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук. Представляв сторону захиста харківського міського голови відразу у декількох кримінальних справах, а також у справах щодо замахів на вбивство Геннадія Кернеса.

Життєпис[ред. | ред. код]

Освіта[ред. | ред. код]

Здобув повну вищу освіту за спеціальністю «Правознавство» та кваліфікацію юриста в Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого. Також закінчив Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, отримав диплом магістра за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».

Трудова діяльність та адвокатська практика[ред. | ред. код]

Трудовий шлях розпочав 1 жовтня 1985 року в проектному інституті у м. Харкові. Юридичною практикою займається з 2000 року. З 2003 року по теперішній час здійснює адвокатську діяльність. Основний напрямок — кримінальне судочинство. Також практикує у сферах цивільного, сімейного, господарського, адміністративного права та у справах про адміністративні правопорушення. Бере участь в резонансних кримінальних провадженнях.

У 2008 році здійснював захист Лесі Яновської, проти якої було порушено кримінальну справу за підозрою в торгівлі наркотиками. В ході досудового слідства її винуватість довести не змогли.[1][2]

У 2011 році був захисником Сергія Михайличенка. Кримінальна справа була закрита за відсутністю складу злочину.[3][4]

З 2014 по 2019 рік захищав колишнього заступника начальника міського управління МВС Олександра Гапуру. За підсумками судового розгляду, кримінальне провадження щодо Олександра Гапури було закрито.[5][6][7][8]

З 2014 року був захисником Харківського міського голови Геннадія Кернеса. Після його смерті бере участь в судовому розгляді з метою посмертної реабілітації мера.[9][10] Також Олександр Гунченко є представником потерпілого у справі щодо замаху на життя Геннадія Кернеса.[11]

У 2016 році адвокат Гунченко представляв інтереси народного депутата та  колишнього губернатора Харківщини Михайла Добкіна.[12][13][14][15]

З 2018 року Олександр Гунченко захищає поліцейського охорони Євгенія Погуляку.[16]

Також в 2018 році брав участь у справі про адміністративне правопорушення відносно адвоката Юрія Кубая. На сьогоднішній день Гунченко Олександр представляє його інтереси як потерпілого, щодо якого патрульні поліцейські вчинили злочин.[17]

Кар'єра[ред. | ред. код]

Заступник голови Ради адвокатів Харківської області. Крім того, працює старшим викладачем кафедри кримінального процесу, криміналістики та експертології Харківського національного університету внутрішніх справ.

Очолює представництво Національної асоціації адвокатів України в Державі Ізраїль.[18]

Є членом Харківської обласної колегії адвокатів, Союзу адвокатів України, Союзу юристів України, Національної спілки журналістів України та European Media Union.

Займається науковою діяльністю, має ряд наукових статей і публікацій у фахових та інших виданнях. Співавтор підручника «Кримінальне право України» (Видавничий дім «Дакор», 2018 р.).[19]

Справи Кернеса[ред. | ред. код]

Олександр Гунченко представляв інтереси харківського міського голови Геннадія Кернеса відразу у декількох справах.

«Полтавська справа» (викрадення та побиття євромайданівців)[ред. | ред. код]

Заступник голови Ради адвокатів Харківської області. Крім того, працює старшим викладачем

Зокрема проти Кернеса було порушено справу за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 127 (катування) і ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу. Його підозрювали в організації викрадення людей за часи Євромайдану в Харкові. У березні 2014 р. Кернесу було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів відразу за трьома статтями: за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 127 (катування) і ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу. Тоді Печерський районний суд міста Києва обрав Кернесу запобіжний захід у вигляді часткового домашнього арешту (меру з 21:00 вечора до 7:00 ранку наказувалося перебувати вдома)[20].

Однак ситуація змінилася наприкінці квітня — після замаху на Геннадія Кернеса під час пробіжки. Щоб вивезти мера на лікування в Ізраїль, запобіжний захід з часткового домашнього арешту була змінена на особисту поруку. Пізніше, відповідно до ст. 280 КПК України досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні 04.07.2014 було зупинено «у зв'язку з тяжкою хворобою підозрюваного», Про це заявив адвокат Харківського міського голови Олександр Гунченко. Втім вже за місяць, 4 серпня, Печерський районний суд міста Києва виніс ухвалу, якою зобов'язав Генпрокуратуру поновити досудове розслідування відносно Кернеса[21].

«Рішення було ухвалене на основі скарги потерпілої сторони на нібито незаконну постанову від 4 липня слідчого ГПУ про призупинення в зв'язку з хворобою Геннадія Кернеса досудового розслідування», повідомив адвокат Кернеса О. Гунченко, зазначивши що запобіжний захід очільнику Харкова залишається незмінним — особисте поручительство.

"Всупереч нормам Кримінально-процесуального кодексу України сторону захисту не повідомили ні про скаргу, ні про дату і час судового розгляду, — заявив адвокат[22].

18 травня 2015 року засідання Київського районного суду Полтави у справі щодо Геннадія Кернеса не відбулося. У натовпі протестувальників біля будівлі суду бачили вогнепальну зброю. Як і минулого разу, на Геннадія Кернеса та його адвокатів біля Київського райсуду в Полтаві чекали противники діяльності міського голови. Вони вимагали покарання для мера, скандували «Ганьба!», «Кернеса на нари!». Співробітники спецпідрозділу «Грифон» побачили в натовпі протестувальників вогнепальну зброю та повідомили про це охорону мера та його захисників.

«Надійшла інформація про те, що за наявними даними оперативними, у натовпі мітингувальників було помічено вогнепальну зброю. У зв'язку з цим було прийнято рішення про невідкладну евакуацію особи, що охороняється. З метою безпеки його життя та здоров'я», — розповів журналістам адвокат Кернеса Олександр Гунченко. Адвокати Кернеса попросили суд перенести слухання до Харкова. Втім суддя вирішив лише посилити охорону головного підозрюваного та залучити до охорони процесу весь полтавський та харківський «Грифон».

Процес тривав близько трьох років, але так і не закінчився. 2018 року, коли суд мав перейти до дебатів, прокурори перестали з'являтися на засідання. Суддя Андрій Антонов розцінив це як відмову від звинувачення та 10 серпня 2018 р. закрив справу проти Кернеса. Такий підсумок майже трьох років розгляду звинувачень Генеральної прокуратури на адресу харківського мера[23]. Того ж дня прокуратура порушила проти Антонова справу про винесення ним свідомо неправосудного рішення стаття 375 КК. Суддя заявив про тиск з боку прокуратури та звільнився.

Прокуратура та потерпілий Сергій Ряполов оскаржили закриття справи Кернеса та його охоронців, і у лютому 2020 року суд у Полтаві почав слухати справу наново[24]. Проте підготовче засідання постійно переносилося — чи то через карантин, чи то через лікування Кернеса від COVID-19. 17 грудня 2021 р. Геннадій Кернес помер у німецькій клініці, де лікувався від наслідків COVID-19. У зв'язку із цим суд міг закрити справу стосовно нього, але родичі покійного наполягли на продовженні процесу. «Ми наполягатимемо на подальшій посмертній реабілітації Кернеса», — підкреслив адвокат сім'ї Кернеса Олександр Гунченко.

У квітні розпочалися слухання по суті, прокурор оголосив обвинувальний акт. Планувалося, що під час наступних засідань суд допитає потерпілих — Сергія Ряполова та Олександра Кутяніна. Але вони кілька разів не прийшли до суду[25].

Замахи на вбивство Г.Кернеса[ред. | ред. код]

До того, як очолити місто Геннадій Кернес, за своє життя зазнав кількох замахів — у тому числі, як депутат і секретар міськради. Передостанні сталися у 2007 році, коли спочатку біля готелю «Національ», а потім вже біля міської ради закладали вибухівку. Але було ще одне — підрив машини у Кернеса у 2004 році. В цьому невдалому замаху звинуватили тоді офіцера УБОЗ, а пізніше керівника терористичної організації «Оплот» Євгена Жиліна. Після двох років у СІЗО він зумів домогтися виправдання, у 2014 році воював на боці Л/ДНР проти України.

У замаху на Кернеса у 2007 році звинуватили екс-депутата місцевої райради у Харкові та бізнесмена Олега Медведєва. За даними слідства, він планував вбити Кернеса «з міркувань помсти» — чоловіка жорстоко побили у під'їзді власного будинку. Через три роки після затримання цієї людини засудили до десяти років позбавлення волі. Майже за рік Медведєв за рішенням Верховного суду вийшов на волю. Версію про те, що, звільнившись, бізнесмен може бути причетний до нападу у 2014 році, заперечив адвокат Геннадія Кернеса О. Гунченко[26].

6 серпня 2014 р. Геннадій Кернес обвинуватив в організації замаху на нього й перешкоджанні розслідування цього замаху голову Харківської облдержадміністрації Ігоря Балуту й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Про це міський голова заявив журналістам на прес-конференції по закінченні сесії Харківської міської ради.

«Це Аваков і Балута — дах цих процесів», — наголосив мер. Він стверджує, що саме так відповів на запитання слідчого про те, чи підозрює когось у замаху. Більш того, Кернес навіть заявляв з приводу Авакова: «Для нього свідчення про мою смерть — це як подарунок до дня народження»[27]. Втім, прокуратура Харківської області не знайшла доказів причетності міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та в.о. глави Харківської ОДА Ігоря Балути до замаху на мера[28].

Що ж стосується безпосередніх виконавців замаху, Кернес вважає, що назвати їх — це справа міліції. Зі слів мера Харкова, розслідування замаху на нього ніяк не ведеться, за увесь час він усього лише один раз розмовляв із представниками слідства. З погляду Кернеса, розслідування гальмує міністр МВС.

«Ви ж розумієте, що наша міліція не буде допитувати нашого „славного“ у лапках міністра, від якого свої ж міліціонери біжать», — заявив Кернес. На його думку, розслідування замаху на нього варто було б передати Службі безпеки України, як це, за його інформацією, зроблено у випадку вбивства мера Кременчука Олега Бабаєва й замаху на вбивство мера Львова Андрія Садового[29].

Після смерті Г.Кернеса його адвокат Олександр Гунченко повідомив, що досудове розслідування у справі за фактом замаху на колишнього харківського мера, що стався 28 квітня 2014 року, триває, адже смерть потерпілого не є причиною для припинення кримінального впровадження[30][31]. Слідчі зібрали понад 40 томів матеріалів кримінального провадження, стверджує адвокат померлого міського голови. «У листопаді 2020 року була завершена комплексна судова медико-криміналістична експертиза в Головному бюро судово-медичних експертиз Міністерства охорони здоров'я України в м. Києві», — повідомив О. Гунченко. Проте, за словами адвоката, з цього моменту до 28 квітня 2021 року не було проведено жодної слідчої розшукової дії[32][33].

Відзнаки[ред. | ред. код]

  • Медалі Міністерства внутрішніх справ України;
  • Почесна відзнака Харківської обласної ради «Слобожанська Слава»;
  • Почесна грамота Харківської міської ради;
  • Орден Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України»;
  • Почесні грамоти та відзнаки Національної асоціації адвокатів України, Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури, Союзу юристів України, Союзу адвокатів України, Харківської обласної колегії адвокатів[34].

У медіа[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Против милиционеров, задержавших Яновскую, возбудили дело. http://advocat-cons.info/ (Російська) . advocat-cons.
  2. Николаева, Диана (10.09.2008, 12:14). В. Развадовский требовал от меня показания против Г. Кернеса – харьковчанка Л. Яновская, обвинявшаяся в сбыте и хранении наркотиков. https://www.sq.com.ua/ (Російська) . Диана Николаева. Процитовано 10.09.2008, 12:14.
  3. Дело «Олег Медведев против Сергея Михайличенко». До сути не дошли. https://www.mediaport.ua/ (Русский) . mediaport. 20.05.2011 - 13:25.
  4. Опознать Михайличенко среди нападавших Медведева убедил Развадовский. https://dozor.com.ua/ (Русский) . 6 июля 2011, 16:50.
  5. Абрамов, Влад (21 апреля 2017, 18:34). Связаны одной кровью. https://zn.ua/ (Російська) . Влад Абрамов. Процитовано 21 апреля 2017, 18:34.
  6. Суд назначил слушание по сути дела полковника милиции, обвиняемого в указании на разгон Евромайдана в Харькове. https://interfax.com.ua/ (Російська) . interfax. 04:00, 18.08.2016.
  7. ОДИН ИЗ ЭКС-РУКОВОДИТЕЛЕЙ МВД ХАРЬКОВЩИНЫ ИЗБЕЖАЛ УГОЛОВНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ ЗА РАЗГОН ЕВРОМАЙДАНА. https://tsn.ua/ (Російська) . TSN Ukraine. 8 августа 2019 19:16. Процитовано 8 августа 2019 19:16.
  8. Степанишина, Инна (26 июня 2015 г. 18:20). СУД ПО ДЕЛУ ГАПУРЫ ПРОДОЛЖАЕТ ДОПРАШИВАТЬ ПОТЕРПЕВШИХ. https://atn.ua/ (Російська) . ATN. Процитовано 26 июня 2015 г. 18:20.
  9. Результат поиска Google для https://i.ytimg.com/vi/x9qbuxC9S-s/maxresdefault.jpg. www.google.com. Процитовано 14 липня 2021.
  10. “Дело об избиении евромайдановцев”: защита Кернеса будет добиваться его реабилитации. Комментарии Украина. 24 грудня 2020. Процитовано 14 липня 2021.
  11. Федоркова, Таня (28.04.2016 - 19:45). Пуля навылет. Два года после покушения. https://www.mediaport.ua/ (Російська) . mediaport. Процитовано 28.04.2016 - 19:45.
  12. Результат поиска Google для https://i.ytimg.com/vi/lK5F9jEUjo8/maxresdefault.jpg. www.google.com. Процитовано 14 липня 2021.
  13. Ни Кернесу, ни Добкину о подозрении не объявляли – адвокат. www.pravda.com.ua. Процитовано 14 липня 2021.
  14. Адвокат рассказал, что следователи хотели найти в доме Добкина в Харькове. www.unian.net (рос.). Процитовано 14 липня 2021.
  15. Луценко показал свой правовой нигилизм, - адвокат – Depo.ua. kh.depo.ua (англ.). Процитовано 14 липня 2021.
  16. Як пройшов суд над поліцейським, який застрелив відвідувача супермаркету у Харкові. Відео. Актуальная Правда. Процитовано 14 липня 2021.
  17. Суд стал на сторону адвокатов в споре с Управлением патрульной полиции города Харькова. https://www.moroz-co.org/ (Російська) . moroz-co. 1 июня 2018 г. Процитовано 1 июня 2018 г.
  18. Про створення представництва Національної асоціації адвокатів України в Державі Ізраїль (м. Нешер) (PDF). https://unba.org.ua/ (Українська) . «07» квітня 2017 року. Процитовано «07» квітня 2017 року.
  19. Кузнєцов, Євген (01.08.2016 р.). ПРАВО.UA (PDF). http://pravo.unesco-socio.in.ua/ (Українська) . Кузнєцов Євген Валерійович. Процитовано 01.08.2016 р..
  20. Справи проти Кернеса зупинили. Українська правда (укр.). Процитовано 8 лютого 2022.
  21. Кернес остается под личным поручительством - адвокат. LIGA (рос.). 8 серпня 2014. Процитовано 9 лютого 2022.
  22. Адвокат Гунченко: Кернес находится под личным поручительством. gordonua.com. Процитовано 8 лютого 2022.
  23. Справа Кернеса: підсумки | Громадське телебачення. hromadske.ua (укр.). Процитовано 9 лютого 2022.
  24. Справу Кернеса заново розглядатиме суд Полтави. LB.ua. Процитовано 9 лютого 2022.
  25. Кернес умер, но дело его живет. Экс-мэра Харькова и его охранников судят по обвинению в похищении и пытках активистов Евромайдана. Ґрати (ru-RU) . 30 липня 2021. Процитовано 9 лютого 2022.
  26. Четыре версии покушения на Кернеса. www.mediaport.ua (укр.). Процитовано 9 лютого 2022.
  27. Геннадий Кернес. "ГОРДОН". 1/2 (2017) (uk-UA) , процитовано 9 лютого 2022
  28. Прокуратура не знайшла доказів причетності Авакова до замаху на Кернеса | Громадське телебачення. hromadske.ua (укр.). Процитовано 9 лютого 2022.
  29. Кернес обвинувачує губернатора й міністра в організації замаху на нього. Українська правда (укр.). Процитовано 8 лютого 2022.
  30. Смерть Кернеса: адвокат рассказал, что будет с делом о покушении на мэра Харькова. ФОКУС (рос.). 18 грудня 2020. Процитовано 8 лютого 2022.
  31. Адвокат рассказал, что будет с делом о покушении на Кернеса после его смерти. 2day.kh.ua (рос.). Процитовано 8 лютого 2022.
  32. Розслідування замаху на екс-мера Харкова Кернеса продовжується, -- адвокат – новини Харкова. www.depo.ua (укр.). Процитовано 8 лютого 2022.
  33. Федосенко, Павел (28 квітня 2021). Годовщина покушения на Кернеса: 40 томов дела и ни одного подозреваемого. NewsRoom (ru-RU) . Процитовано 8 лютого 2022.
  34. Гунченко Александр Вадимович — Харківська Обласна Колегія Адвокатів. xoka.advokat.org.ua. Процитовано 8 лютого 2022.