Користувач:Sashooo25/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Самуель Монтіфор Лонгфілд[1]

[ред. | ред. код]
Самуель Лонгфілд
Samuel Longfrield
Народився1802 рік
графство Корк
Помер21 листопада,1884 року
Дублін, Ірландія
Місце проживанняДублін
Країнаірландець
Alma materТрініті-коледж
Галузьекономіка

Самуель Монтіфор Лонгфілд[2] (англ. Samuel Mountifort Longfield; 1802, Ірландія - 21 листопада 1884, Дублін, Ірландія) - ірландський економіст

Біографія

[ред. | ред. код]

Лонгфілд народився в 1802 р і був сином вікарія з графства Корк, Ірландія. Він навчався в Трініті-коледжі, Дублін, закінчивши його в 1823 р. Річард Уейтлі (1787-1863), англіканський священик, який писав на економічні теми, заснував посаду професора політичної економії ім. Уейтлі в Трініті-коледжі, коли став архієпископом Дубліна. Лонгфілд першим займав цю посаду з 1832 по 1836 рр. Розчарований прийомом своїх «Лекцій», Лонгфілд залишив економіку і зайнявся правом в 1840-х. Його досвід служби суддею в Суді по земельному майну в Ірландії привів його до вироблення інтервенціоністських поглядів на економічну політику, що більш-менш перевернуло його більш ранні консервативні вірування в принципи вільної конкуренції. У 1872 р в статті для Товариства статистичних та соціальних досліджень Ірландії він захищав пенсійне забезпечення за віком, державне утворення, безкоштовну охорону здоров'я і регулювання будівництва житла для незаможних.

Представник австрійської школи, також маржиналізму. Вніс внесок у розвиток трудової теорії вартості і теорії розподілу. Він помер в 1884 році у віці 82 років.

Трініті-коледж


Праця

[ред. | ред. код]

«Лекції» Лонгфілда є разюче оригінальної, хоча почасти сумбурно написаної книгою, яка коротко викладає суб'єктивну теорію цінності і теорію розподілу на основі граничної продуктивності, - і все це в 1834 році, 11 років після смерті Рікардо. Лонгфілд висував ідею про граничну ціну попиту і вважав за краще розглядати скоріше корисність, ніж праця в якості основи мінової цінності, але він виявився не в змозі, як і будь-який інший до нього, відкрити концепцію граничної корисності як сполучна ланка між корисністю і попитом. Досить цікаво, що навіть цей зв'язок незабаром була згадана в «Лекціях про народонаселення, цінності, законах про бідних і ренті» (Lectures on Population, Value, Poor laws and Rent, 1831) В.Ф. Ллойда (1795 - 1852), наступника Сеніора на посту професора кафедри політичної економії Драмонда, Оксфорд. Іншими словами, всі будівельні блоки і навіть деякі деталі «маржиналістської революції» 1870-х років були в наявності вже в 1837 р., що ще раз доводить, що «немає нічого нового під сонцем».

Книги

[ред. | ред. код]


Література

[ред. | ред. код]

Е. McKinley, Longfield, Samuel Mountifort, International Encyclopedia of the Social Sciences, vol. 9, D.L. Sills (Macmillan Free Press, 1968); L.S. Moss, Mountifort Longfield: Ireland’s First Professor of Political Economy (Green Hill Publishing, 1976).

Посилання

[ред. | ред. код]

Samuel Longfrield

  1. Mountifort Longfield | Irish economist. Encyclopedia Britannica (англ.).
  2. Mountifort Longfield | Irish economist. Encyclopedia Britannica (англ.). Процитовано 21 березня 2020.