Користувач:SerhiyDorosh/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжнародна федерація інформації та документації (МФІД) була міжнародною організацією, яка була створена для сприяння загальному доступу до всіх записаних знань шляхом створення міжнародної системи класифікації. МФІД походить з французького 'Fédération internationale de documentation' .

Історична довідка МФІД[ред. | ред. код]

МФІД був заснований 12 вересня 1895 року у місті Брюссель як "Міжнародний інститут бібліографії" двома бельгійськими адвокатами, Поль Отле (1868–1944) та Анрі Лафонтен (1854–1943). [1] В народі його називали Брюссельським інститутом. МФІД мав статус консультанта з багатьма міжнародними організаціями. Наприкінці 20-го століття в ньому були національні члени в більш ніж 65 країнах і більше 300 афілійованих організацій та приватних осіб. Його штаб-квартира була змінена на Гаага після 1934 р. Вона зазнала ряд змін у назві, що відображають зміни в концептуалізації галузі, в якій вона працює.

Зміни в назвах та роках:

  • 1931 - Міжнародний інститут документації (Міжнародний інститут документації, МІД)
  • 1937 - Міжнародна федерація документації (Fédération Internationale de Documentation, МФД)
  • 1988 - Міжнародна федерація інформації та документації (Fédération Internationale d'Information et de Documentation, МФІД)

Інститут був одним із спонсорів першого Всесвітнього конгресу універсальної документації, що відбувся в місті Париж в 1937 році.[2] МФІД було розпущено в 2002 році.[1]

Основні завдання МФІД[ред. | ред. код]

Поточні цілі МФІД - сприяти через міжнародну співпрацю дослідженням та розвитку інформаційних наук та управління документацією у фізичних, соціальних та гуманітарних науках. Він стосується проблем організації, зберігання, пошуку, розповсюдження та оцінки інформації як механічними, так і електронними засобами.

Публікації[ред. | ред. код]

Однією з публікацій FID була FID Communications .

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б [https: //archives.lib.umd.edu/repositories/2/resources/1320 Колекція: Міжнародна федерація інформації та Записи документації (FID) | Архівні колекції]. archives.lib .umd.edu. Процитовано 2 вересня 2020.
  2. Barua, Brahmanda Pratap (1992). National policy on library and information systems and services for India: perspectives and projections. Popular Prakashan. с. 63. ISBN 978-81-7154-730-2. Процитовано 11 October 2011.