Користувач:Znosychi.lib/Публічна бібліотека села Зносичі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У бібліотеці

Публічна бібліотека села Зносичі є структурним підрозділом КЗ «Сарненська централізована система публічно-шкільних бібліотек». Бібліотека розташована в селі Зносичі Сарненського району Рівненської області. Обслуговується близько 520 читачів. Фонд нараховує 10915 книг, періодичних видань та інших документів.

Історія бібліотеки

[ред. | ред. код]
Вхід до бібліотеки

У 1946 році зносичани з цікавістю відвідують хату-читальню, завідувачкою тут була Торкут Катерина Пилипівна, уродженка Луганської області. Це була маленька хата-читальня з невеликою кількістю книг. Але люди йшли сюди, вони хотіли читати, спілкуватися, ділитися своїми думками і мріяли про гарну і красиву бібліотеку. І дочекалися. Адже, в 1949 році в Зносичах був збудований новий клуб, а при ньому була добудована і нова бібліотека на дві великі світлі кімнати. Приймає бібліотеку Зданевич Тетяна Андріївна з села Тинне. Книжковий фонд бібліотеки становить понад 5 000 екземплярів книг. В 1972 році Тетяна Андріївна переходить до шкільної бібліотеки. До 1978 року бібліотекарі сільської бібліотеки періодично змінюють одна одну. А у вересні 1978 року Зносицьку бібліотеку приймає Крижик Катерина Єфремівна, родом з Дубровицького району, село Милячі, випускниця Дубнівського культурно-освітнього училища. В бібліотеці налічується 9 000 екземплярів книг та більше 1 000 читачів. Розширюються штати і вже в бібліотеці працює двоє – це Петрик Надія Павлівна і Катерина Єфремівна, також бібліотека має свого техпрацівника – Кичан Марію Олексіївну.

Життя починається з бібліотеки

Проходять зміни і в бібліотечній мережі. В ці роки проходить централізація бібліотек, тобто всі сільські бібліотеки ввійшли в одну ЦБС. А за цей час в Зносичах теж відбуваються великі зміни. Побудовано багато нових об’єктів і зносичани захотіли ще новішого Будинку культури.

Захотіли і зробили! І вже 25 лютого 1980 року бібліотека святкує своє новосілля. В новому приміщенні на другому поверсі площею 231 м2. Фонд бібліотеки становить 13 000 екземплярів книг. До бібліотеки потяглися як діти, так і дорослі, молодь та студенти.

Сучасний стан

[ред. | ред. код]
Юні читачі бібліотеки
Хвилинки-цікавинки у бібліотеці
Читати - це модно!

З 2009 року бібліотека надає послуги ксерокопіювання. В 2010 році в Будинку культури проходить капітальний ремонт, це стосується і бібліотеки. Замінюються дерев’яні вікна та вхідні двері на нові металопластикові. Оновлюється дизайн бібліотеки. У 2010 році створюється краєзнавчий куточок «З народного джерела» та «Скарби бабусиної скрині». У 2012 році бібліотека отримала ноутбук з допомогою якого ведеться електронний каталог читачів. З використанням ноутбука створюються презентації, проводяться різноманітні бібліотечні уроки, відбувається перегляд мультфільмів, надаються послуги роздруку. І в січні 2015 року знову розділено бібліотеки на публічні і шкільні.

Ігровий куточок

Бібліотека пропонує:

  • книги українських та зарубіжних авторів;
  • періодичні та електронні видання;
  • картковий та електронний каталоги;
  • ксерокопіювання, роздрук документів;
  • масові заходи.