Король Момо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Король Момо
Зображення
Країна  Бразилія
CMNS: Король Момо у Вікісховищі
Король Момо на карнавалі 2004

Король Момо — образ короля карнавалу в низці урочистостей такого роду в деяких країнах Латинської Америки, що найчастіше використовується в Бразилії та Колумбії. Його поява знаменує собою початок карнавальних урочистостей. Кожен карнавал має свого короля Момо, якому під час свята часто вручаються ключі від міста [1]. Для цієї ролі традиційно вибирається висока і товста людина.

В Аргентині та Уругваї як король Момо зазвичай виступає велика, іноді навіть монументальна лялька, зроблена з пап'є-маше по дерев'яному або дротяному каркасу. У цих країнах ляльку переміщають на буксирі чи кузові вантажівки, і вона «царює» над карнавалом серед «королівських танцюристів». Лялька зберігає традиційні риси вигляду короля Момо: яскравий і барвистий одяг, усміхнене або радісне обличчя і великий живіт. Раніше таку ляльку часто спалювали наприкінці свята, що було кульмінацією всього дійства, але нині така практика практично зійшла нанівець через міркування безпеки.

Образ короля Момо походить від Мома — давньогрецького божества злих глузувань [2] . За деякими даними, сама традиція спалювати ошатну ляльку під час святкування зародилася у середньовічній Іспанії, де символізувала смерть та воскресіння Ісуса Христа. У Колумбії ляльку «короля» вперше використали під час карнавалу Барракілья у 1883: хода з барабанами та маракасами була пародією на урочисті процесії іспанських віце-королів часів існування Нової Гранади. Приблизно в той же час подібний звичай зародився в Уругваї, і місцева газета в 1892, описуючи свято, вже називала ляльку "королем Момо".

У Ріо-де-Жанейро король Момо також спочатку був лялькою, але в 1910 його вперше зіграла людина - знаменитий афробразильський клоун і композитор Бенджамін ді Олівейра. Традиція виконання ролі короля Момо людиною на карнавалі в Ріо сходить до 1933, а через рік вирішено, що грати персонажа повинна тільки висока і товста людина, при цьому обов'язково добродушного і веселого вигляду. Мінімальна вага «короля» раніше мала становити 120 кг, проте нині поріг суттєво знижений.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Artigo: O Rei Momo do Carnaval[недоступне посилання з Октябрь 2018], site do jornal O Dia
  2. El Rey Momo abre las puertas del Carnaval de Río de Janeiro (Terra Noticias, 12 de febrero de 2013). Архів оригіналу за 24 березня 2010. Процитовано 1 вересня 2014.