Король Сян (Вей)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Король Сян (魏襄王)
Правління 318–296 рр. до н.е.
Попередник Король Хуей (魏惠王)
Наступник Король Чжао (魏昭王)
Біографічні дані
Імена

Прізвище предків: Цзі (姬)
Прізвище роду: Вей (魏)
Ім'я при народженні: Вей Си (魏嗣)

Посмертне ім'я: Король Вей (襄王)
Народження невідомо
Смерть 296 р. до н.е.
Діти Король Чжао (魏昭王)
Батько Король Хуей (魏惠王)

Король Сян (Вей) (кит. 魏襄王) (помер 296 р. до н.е.), особисте ім’я Вей Си (кит. 魏嗣), був королем держави Вей з 318 р. до н.е. до 296 р. до н.е.

Біографія[ред. | ред. код]

Він був сином короля Хуея (Вей). У 318 р. до н.е., за пропозицією міністра Вей, Ґунсуня Яня, уклав союз проти царства Цінь, створений королем Хвайом (Чу), який також включав держави Чжао, Хань і Янь. Згодом держава Чу зрадила цей союз.

У 317 році до нашої ери за пропозицією канцлера Чжан Ї, король Сян уклав союз із царством Цінь. Щоб покарати Чу за зраду альянсу 5-ти держав, у 312 р. до н.е. король Сян послав армію для нападу на місто Денчен у державі Чу (сучасна частина округу Шаншуй, Чжоукоу, провінція Хенань).

Згодом і сама держава Вей зазнала нападу від Ці в 310 році до н.е., через що король Сян зустрівся з королем У (Цінь) в місті Ліньцзіні (сучасна частина округу Ліньї, Юньчен, провінція Шаньсі). У 308 році до нашої ери два королі знову зустрілися вже у місті Їнчен (сучасна частина Сяоганя, Хубей), щоб спланувати напад на Хань.

У 306 р. до н.е., після смерті короля У (Цінь), союз розпався, у результаті чого Цінь атакували та зайняли місто Пубан. Канцлер Цінь, Ґань Мао, перейшов на бік Вей, і сили вторгнення були відкинуті. У 303 році до нашої ери Цінь скористалася союзом Вея з державами Ці та Хань проти Чу, щоб розпочати друге вторгнення.

У 302 році до нашої ери відносини між Вей і Цінь нормалізувалися, у Ліньцзіні король Сян зустрівся з королем Цінь, Чжаосяном, а також наслідним принцом держави Хань — Хань Іном. Під час зустрічі Цінь погодилась повернути місто Пубань. Це дозволило союзу Вей, Хань і Ці завдати великої поразки Чу в 301 році до нашої ери. У 299 р. до н.е. король Сян зустрівся з королем Міном (Ці) і королем Уліном (Чжао) у столиці Хань, місті Сіньчжен (сучасний Хенань), щоб запропонувати альянс із 4-ма державами — Ці, Хань, Вей і Чжао проти Цінь.

Саме в гробниці цього короля в 279 році нашої ери були знайдені Бамбукові аннали, ця подія отримала назву «відкриття Цзічжун».