Королівство Єке

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Королівство Єке
Дата створення / заснування 1856
Континент Африка
Час/дата припинення існування 20 грудня 1891
Мапа розташування
Приєднався до Вільна держава Конго

Королівство Єке[1] (також зване королівством Гаранганзе або Гаренганзе) народу гаранганзе в Катанзі, Демократична Республіка Конго, проіснувало недовго — приблизно з 1856 по 1891 рік за одного короля Мсірі, але на якийсь час воно стало наймогутнішою державою в півдні та контролювала територію близько півмільйона квадратних кілометрів. Королівство Єке[2] також контролювало єдиний торговий шлях через континент зі сходу на захід, оскільки пустеля Калахарі та королівство Лозі на півдні та тропічні ліси Конго на півночі блокували альтернативні маршрути. Королівство Єке досягло цього контролю за рахунок природних ресурсів і сили зброї — Мсірі в основному обмінював мідь Катанги, але також рабів і слонову кістку на порох і вогнепальну зброю — і за рахунок шлюбів. Найбільш важливі союзи були з португало-ангольцями в районі Бенгели, з Тіппу Тібом на півночі і з торговцями ньямвезі та суахілі на сході, а також опосередковано із султаном Занзібара, який контролював торговців східного узбережжя.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. David Gordon: «Decentralized Despots or Contingent Chiefs: Comparing Colonial Chiefs in Northern Rhodesia and the Belgian Congo.» KwaZulu-Natal History and African Studies Seminar, University of Natal, Durban, 2000.
  2. David Gordon: “Decentralized Despots or Contingent Chiefs: Comparing Colonial Chiefs in Northern Rhodesia and the Belgian Congo.” KwaZulu-Natal History and African Studies Seminar, University of Natal, Durban, 2000.

Література[ред. | ред. код]

  • Franz Ansprenger: Geschichte Afrikas. 2. Auflage, C. H. Beck, München 2004, ISBN 3-406-47989-8.
  • Pierre Bertaux: Afrika — Von der Vorgeschichte bis zu den Staaten der Gegenwart. (= Band 32 von Weltbild Weltgeschichte), Weltbild Verlag, Augsburg 1998, ISBN 3-89350-989-5.