Крекінг-установка Киянли

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установка Киянли. Карта розташування: Туркменістан
Туркменбаші
Туркменбаші
Район розташування туркменського виробничого майданчика

Крекінг-установка Киянли — складова частина нафтохімічного майданчика на заході Туркменістану. Перше виробництво такого типу в історії країни.

Спорудження комплексу, розташованого поблизу прикаспійського міста Туркменбаші, почалось у 2014 році та завершилось введенням в експлуатацію восени 2018-го. Виділені на газопереробному заводі Киянли гомологи метану спрямовуються на установку парового крекінгу (піролізу), при цьому за проектом 50% сировини складає етан, а ще 50% припадають на зріджений нафтовий газ (пропан-бутанова фракція) та конденсат (фракція С5+).

Продуковані піролізною установкою олефіни в подальшому проходять полімеризацію у поліетилен високої щільності (386 тисяч тонн на рік) та поліпропілен (81 тисяча тонн на рік). Побічним продуктом технологічного процесу також є піролізний бензин (зазвичай використовується як високооктанова присадка для пального).

Підрядниками будівництва виступили японська компанія TOYO Engineering і південнокорейські LG та Hyundai.[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Turkmengas Kiyanla Petrochemical Plant, Turkmenbashi. Chemical Technology (брит.). Архів оригіналу за 27 лютого 2019. Процитовано 26 лютого 2019.
  2. HEC Successfully Completes Construction of the First Comprehensive Petrochemical Complex in Turkmenistan. www.hyundaimotorgroup.com (англ.). Архів оригіналу за 27 лютого 2019. Процитовано 26 лютого 2019.