Круглоголівка піщана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Круглоголовка піщана

Піщана круглоголівка у Казахстані

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Lacertilia
Родина: Агамові
Підродина: [Agaminae]]
Рід: Круглоголовка
Вид: Круглоголовка піщана
Phrynocephalus interscapularis
Lichtenstein, 1856
Посилання
Вікісховище: Phrynocephalus interscapularis
МСОП: 164571

Круглоголовка піщана (Phrynocephalus interscapularis) — представник роду круглоголовок з родини Агамових.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 9 см. Тулуб дуже стрункий, хвіст на всьому протязі сильно стиснутий. Ніздрі розташовані на верхній поверхні морди, поступово спускаються вперед. Спинна луска дрібна з добре помітними реберцями. Горлова та грудна луска іноді несуть слабко помітні реберця, які переходять у шипики. Черевна луска гладенька. На верхній поверхні шиї немає поперечної складки шкіри. З боків голови і шиї є групи збільшеної луски з сильно розвиненими, іноді сплощеними, шипами. З боків тулуба, на поздовжній шкіряній складці, також можуть зустрічатися лусочки з розвиненішими реберцями, які переходять у шипики. Характерний розвиток на задньому краї стегна і з боків підстави хвоста — рядок сильно шипуватої білої луски, який утворює своєрідну бахрому. Хвостова луска розташована поперечними рядками. Задні кінцівки дуже довгі, а четвертий палець задньої лапи знизу вкрито поздовжнім рядком підпальцевих пластинок, кожна з яких оснащена одним подовжнім, порівняно слабко розвинутим, реберцем. З кожного боку цього пальця сильно витягнуті і сплощені лусочки утворюють гребінці. На третьому пальці задньої лапи гребінці є тільки на боці, що звернений до четвертого пальцю, а поздовжній ряд високих, що переходять в шипи, реберець на підпальцевих пластинках сильно зміщений у бік другого пальця.

Забарвлення верхньої сторони тіла пісочно-жовте з коричневим відтінком в темних і світлих кільцях і іржаво-вохристих або коричневих цятках. На спині біля лопаток - характерна рожева або іржаво-охриста овальна пляма, звичайно оточене ліловою облямівкою. Черево біле. Хвіст знизу з 2- 4 поперечними смугами, на кінці чорний.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє оголені, розвіяні, майже позбавлені рослинності піски. Зазвичай дотримується вершин барханів, лише зрідка перебігаючи на ділянки більш закріплених пісків з піщаною акацією, саксаулом та іншою розрідженою рослинністю. Ховається у норках, які являють собою похилий хід до 20 см завдовжки, з невеликим щілиноподібні входом. Може також занурюватися у пісок, розсовуючи його за допомогою швидких коливальних рухів тулуба. Харчується комахами, переважно мурашками.

Це яйцекладна ящірка.Статева зрілість настає до кінця першого року життя при досягненні самками довжини тіла 3,6-3,7 см і дещо більших розмірів у самців. Характеризується скороченою та фіксованою кладкою — 1 яйце. Молоді агами довжиною 20-25 мм (без хвоста) з'являються з кінця червня до серпня.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у Туркменістані, південному Казахстані, Узбекистані, північно-східному Ірані і північно-східному Афганістані.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Référence Catalogue of Life : Phrynocephalus
  • Словник-довідник із зоології. – К., 2002.