Круглоголовка согдіанська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Круглоголовка согдіанська
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Lacertilia
Родина: Агамові
Підродина: Agaminae
Рід: Круглоголовка
Вид: Круглоголовка согдіанська
Phrynocephalus sogdianus
Chernov, 1959
Посилання
МСОП: 163632493

Круглоголовка согдіанська (Phrynocephalus sogdianus) — представник роду круглоголовок з родини Агамових.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 10 см. Тулуб досить стрункий. Верхня поверхня морди переходить у передню, при розгляді зверху ніздрі добре видно. Спинна луска дрібна з чіткими реберцями, на лусочках горла і грудей вони виражені звичайно слабкіше, на череві зовсім відсутні. Луска верхньої поверхні стегна з ясними реберцями. На верхній поверхні шиї немає поперечної складки шкіри. Біла шипувата луска з боків основи хвоста і на задньому краї стегон розвинена дуже слабко і іноді майже не відрізняється від сусідньої луски.

Спина має пісочно-жовтий колір з коричневим відтінком і численними щільно розташованими темними і світлими крапочками і цяточками. Уздовж середини спини і на підставі хвоста зверху є рядок коричневих у чорній облямівці округлих або витягнутих поперек плям, які відрізняються великими розмірами серед інших плям на спині. Такого ж кольору обрамлена чорним поперечна смужка між передніми краями очей і 4 невеликих симетрично розташованих плями на верхній поверхні голови. Черево має біле забарвлення. Хвіст з нижньої сторони з 2-4 вугільно-чорними поперечними смугами і такого ж кольору кінцем.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє майже позбавлені рослинності ділянки горбистих пісків, окремі бархани. Ховається у неглибоких, до 10 см завдовжки, норах, що йдуть майже під прямим кутом вглиб піску. Найчастіше круглоголовки ховаються від небезпеки, занурюючись у пісок за допомогою швидких бічних коливальних рухів тіла. Харчується дрібними комахами, зокрема, мурашками, жуками, гусінню і клопами.

Це яйцекладна ящірка. Відкладання яєць триває з середини квітня до середини червня. Кладка фіксована — 1 яйце. За сезон буває 4 кладки. Молоді агами з'являються з другої половини червня. До весни наступного року вони досягають розмірів 3-3,2 см.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у південно-західному Таджикистані та південному Узбекистані від долини р.Сурхан-Дар'ї на заході і східного краю долини р.Вахш на сході, а також у північному Афганістані.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Référence Animal Diversity Web : Phrynocephalus
  • Шмальгаузен І. І. Походження наземних хребетних. М., 1964.
  • Словник-довідник із зоології. – К., 2002.