Кунімунд II да Сірміоне

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кунімунд II да Сірміоне
Народився
Сірміоне

Кунімунд II да Сірміоне (італ. Cunimondo II da Sirmione) — багатий лангобардський шляхтич, сановник при дворі короля Дезидерія.

Біографія

[ред. | ред. код]
Церква Сан-П'єтро-ін-Мавіно у Сірміоне

Кунімунд II да Сірміоне жив у VIII столітті, був сином Кунімунда I, володів поселенням Сірміоне та навколишніми землями. Обіймав високу посаду при дворі лангобардського короля Дезидерія.

У 765 році Кунімунда звинуватили у вбивстві Маніперто[1], придворного та довіреної особи королеви-консорта Анси[en], яке сталося в королівському палаці в Павії у період між серпнем 764 року та березнем 765 року[2]. Кунімунда заарештували, ув'язнили, а все його майно, рухоме та нерухоме[2], конфіскували та передали монастирю Сан-Сальваторе-ді-Брешія[3][1]. За тогочасними законами Кунімунда мали стратити[1], але, завдяки заступництву королеви, він вийшов на волю[3]. Конфісковане майно йому повернули на умовах узуфрукту[2], тобто він отримав довічне право користуватися цим майном та отримувати з нього прибуток, але після смерті шляхтича це майно мав успадкувати вищезазначений монастир Сан-Сальваторе. Втім, в архівах лишився тільки документ (заповіт) від 13 червня 765 року, за яким Кунімунд своє майно заповів чотирьом церквам: Сан-Віто-е-Модесто, Сан-Мартіно та Сан-П'єтро-ін-Мавіно[3] у Сірміоне та церкві Сан-Мартіно-Гуснаго (сучасна комуна Черезара в Мантуї)[4]. Окремим пунктом Кунімунд заповів після його смерті та смерті дружини відпустити на волю усіх своїх слуг і служниць[5].

Був одружений з жінкою на ім'я Контруда[6].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в Odorici, 1853, с. 297.
  2. а б в G. P. Brogiolo, S. L. Siena, P. Sesino. Ricerche su Sirmione longobarda // Ricerche di archeologia altomedievale e medievale. — С. 19. (італ.)
  3. а б в Archivio veneto, 1880, с. 430.
  4. Odorici, 1853, с. 298.
  5. Mario Arduino (27 листопада 2020). Come Cunigondo di Sirmione ebbe salva la vita. www.gardanotizie.it. Архів оригіналу за 21 січня 2021. Процитовано 18 лютого 2021 року. (італ.)
  6. Odorici, 1853, с. 299.

Джерела

[ред. | ред. код]