Кікер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кікер (нім. kicker — футболіст) або Фусбол (нім. Fußball — футбол) — настільна гра, заснована на футболі.

Історія[ред. | ред. код]

Патенти на подібні настільні ігри датуються в Європі ще в 1890-х роках. Однак джерела настільного футболу сягають 1921 року, коли Гарольд Серлз Торнтон з Великої Британії запатентував гру як «Апарат для гри в настільний футбол».[1][2]

Вважається, що вперше настільний футбол придумав француз Люсьєн Розангартан (Lucien Rosengarten), працівник фірми Citroën.

Але перший патент отримав Алехандро Фіністерре (Alejandro Finisterre[en]), редактор і поет з Галісії, області в Іспанії. Фіністерре був поранений під час одного з фашистських бомбардувань Мадрида, під час іспанської громадянської війни.[3] В лікарні він бачив поранених дітей, які не могли грати в справжній футбол, і подумав про гру, яка буде аналогічна настільному тенісу. Алехандро попросив свого знайомого столяра-баска Франсиско Хав'єра Альтуну зробити футбольний стіл за його вказівками. І хоча цей винахід було запатентовано в 1937 році, Фіністерре загубив патент в штормі, в який потрапив коли втікав від фашистів у Францію.

Зрештою, у 1950-х гра була привезена до Сполучених Штатів Лоуренсом Паттерсоном, досягнувши свого піку популярності в 1970-х роках, коли її можна було знайти в барах та більярдних залах по всій країні.[2]

Гра[ред. | ред. код]

Гравці управляють фігурками футболістів, встановленими на стрижнях (штангах), за допомогою рукояток, прагнучи забити м'яч у ворота супротивника. Гра зазвичай йде один на один або два на два, хоча іноді на змаганнях крім парного і одиночного розрядів грають і чотири на чотири. Гра ведеться як правило на рахунок, від 5 до 10. На змаганнях прийнято грати до 5 або до 7 голів в одній партії, причому матчі бувають до 1, 2 або 3 перемог у партіях. Для кикера використовується багато різних варіацій столів. Часто те, що продається в спортивних магазинах, має дуже віддалене відношення до кікеру, як власне спортивній грі, нехай і для початківців. Подальший опис відноситься до столів визнаних в світі виробників спортивних, домашніх і барних столів (Bonzini, Garlando, Roberto Sport, Tornado, Tecball і некіт. Інші). В середньому вони мають розміри приблизно 1,4 метра в довжину і 0,8 метра в ширину і оснащені вісьмома рядами пластмасових або металевих «футболістів», хоча бувають спрощені і дитячі моделі в 6 і навіть 4 ряди. Існують і більш вишукані варіанти в 22 ряду з можливістю грати 11 на 11.

1 ряд Воротар 1 футболіст
2 ряд Захист 2 футболіста
3 ряд Напад 3 футболіста
4 ряд Центр 5 футболістів
5 ряд Центр 5 футболістів
6 ряд Напад 3 футболіста
7 ряд Захист 2 футболіста
8 ряд Воротар 1 футболіст

Фігурки гравців з міцного пластику або металу пригвинчені (а в деяких моделях — безпосередньо відлиті) на металеві штанги, які бувають наскрізними (висуваються за межі столу в ході гри) або телескопічними, що складаються з внутрішнього стрижня, укріпленого в один з бортів столу, і щільно ковзної по ньому зовнішньої трубки з гравцями. Зовні столу до кінців штанг приєднані рукоятки, за допомогою яких і ведеться гра. Телескопічні штанги роблять стіл більш компактним і більш безпечним, перш за все для дітей, але вони також більш схильні до деформацій, що заважає технічної грі. Гра ведеться корковим або пластмасовим м'ячем діаметром 33-35 мм, масою 12-26 грамів. Рукоятки бувають різних форм і з різним покриттям: пластик, пластик з дерев'яними вставками, гума.

Відмінності між марками столів мають великий вплив на стилі гри. Головна відмінність складають м'ячі, які можуть бути зроблені з пробки або пластику, що впливає на швидкість м'яча і техніку гри, а також покриття столу яке спрощено буває «повільним», «середнім» і «швидким» (лінолеум, шорстке скло, поліроване скло) . Також помітний вплив на стиль гри надає форма, розташування і області руху «футболістів».

Організації[ред. | ред. код]

Марки столів, що використовуються на світових і офіційних турнірах ITSF, — французький Bonzini, італійські Garlando і Roberto Sport, китайський Fireball і німецький Leonhart. Решта марки включають чеський Rosengart, бельгійський Eurosoccer, Kicker, Lowen-Soccer, Warrior, Lehmacher, FAS, FABI і ще багато інших. Проводиться безліч офіційних змагань з кікеру, організованих національними федераціями на різних столах.

Відомі гравці[ред. | ред. код]

При всьому цьому розмаїтті, кращим гравцем в світі однозначно вважається бельгієць Фредерик Колліньон[en][4] (Frederic Collignon). Він домінує в грі на ВСІХ стіл в одиночці, і якщо судити по особистій статистиці гравця на сайті ITSF, Коліньон програє взагалі не більше 1-2 ігор на рік. Коліньон виграв практично всі великі чемпіонати за останні 5 років в особистому заліку і більше всіх — в парі, і його відрив в особистому і парному рейтингу величезний. На 2007 р слідом за ним йдуть американець Біллі Паппас (Billy Pappas), англієць Роберт Ата (Robert Atha) і німець Джамал Аллалу (Jamal Allalou), які приблизно рівні між собою в успіхах але віддають перевагу різним столам, а далі з великим відривом йдуть ще 2500 спортсменів з усього світу. У рейтингу парній категорії приблизно та ж картина: Колліньон на першому місці, за 2-4 місця борються Паппас, Ата, Аллалу. У парному розряді конкурентам зрідка вдається потіснити чемпіона.

Правила[ред. | ред. код]

У 2007 році ITSF ввела в дію останню редакцію офіційних правил, що діє донині. Правила переведені на 17 мов. Під егідою ITSF національними федераціями проводиться підготовка та сертифікація арбітрів для суддівства на великих турнірах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. UK Expired 205,991, Thornton, H. S., "Apparatus for playing a game of table football", published 1923-11-01 
  2. а б Foosball History. Архів оригіналу за 21 січня 2022. Процитовано 29 вересня 2017.
  3. Alejandro Finisterre. The Guardian. 24 лютого 2007. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 29 листопада 2021.
  4. Интересные факты про настольный футбол. stolfootball.ru. Архів оригіналу за 27 січня 2018. Процитовано 27 січня 2018.