Лебеді материнства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лебеді материнства — ліричний вірш Василя Симоненка. За збірку «Лебеді материнства» В. Симоненко отримав Державну премію України імені Т. Г. Шевченка. На музику вірш поклав композитор Андрій Пашкевич.

Тематика[ред. | ред. код]

У вірші зображена любов до дитини й турбота за її долю, любов до Батьківщини. Головна думка твору звучить у словах: «Можна все на світі вибирати, сину, / Вибрати не можна тільки Батьківщину». Казкою постає образ рідної хати, сповненої «материнської доброї ласки». Вагомий мотив дороги як вибору жит­тєвого шляху дитиною звучить виразно. Материнське благословення, на думку В. Симоненка — це можливість пізнати кохання, дружбу, родинне щастя. Вибір їх залежить від людини. У житті є величини духовні, незмінні. Такими є мати і Батьківщина. Великий гріх зректися їх.

Композиція[ред. | ред. код]

Твір умовно поділяється на дві частини. У першій переважає материнська ласка й турбота про малого сина. Друга містить клопоти, які буде мати доросла людина. Та можна надіятися на підтримку матері і рідної землі.

Вірш написаний хореєм. Звучить як колискова, адже домінує мудре напучування матері синові. Композиційно мотиви змінюються: спочатку звучить мотив казкового дивосвіту, на зміну йому приходить мотив материн­ської турботи і ніжності, батьківська опіка. Від них залежить безхмарне дитинство, яке неможливо уявити без казки, ко­лискової, загадки. У духовному світі українців вони відіграють важливу виховну роль. «Материнською доброю ласкою», чарівним танцем лебедів і сивими очима казки наповнена рідна хата.

Художні тропи[ред. | ред. код]

Василь Симоненко використав низку художніх засобів

  • епітети: «лебеді рожеві», «сивими очима», «добра ласка», «тихі зорі», «рожевим пір'ям», «приспані тривоги», «бі­лява хата», «диво-наречені», «хмільні смеркання». Також * постійні епітети: «мавки чорноброві»
  • метафори (приховане порівняння): «танцювали лебеді в хаті на стіні», «прийдуть верби і тополі», «темряву тривожили криками півні», «мріють крилами лебеді»
  • порівняння: «лебеді, як мрії»

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лебеді материнства. — К. Богдан, 2010
  • Коваленко Л. Т. Українська література для 7 класу, К., Освіта, 2015