Легбар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Легбар
Півень породи Легбар
Походження
Країна Велика Британія Велика Британія
Характерні риси
Маса півень 3—3,5 кг
курка 2,5—2,8 кг


Легбар (англ. Legbar) — високопродуктивна порода домашніх курей британського походження яєчного напрямку. Відрізняється блакитним кольором яєчної шкаралупи.

Історія[ред. | ред. код]

Історія зародження породи Легбар почалася ще з 1929 року, коли у Великій Британії двоє вчених, Пеннет і Піз, зайнялися селекцією нового різновиду курей, мріючи вивести птахів з високою несучістю. Натомість результат селекції став зовсім несподіваним. Вченим удалось вивести курей з блакитним кольором шкаралупки.[1]

Особливості породи[ред. | ред. код]

Курка породи легбар

Дуже привабливі чубчики на голові, що нагадують корону, роблять курей ще красивішими, граціозними і витонченими. Виділяються сережки білого, незвичного для курей забарвлення, і червоний гребінь. Показовим є те, що стать добових курчат можна відразу ж визначити за характерним забарвленням: самці набагато світліші за курочок.

Продуктивність[ред. | ред. код]

Півні досягають ваги 3—3,5 кг, курочки — 2,5—2,8 кг. Тривалість несучості — 2 роки, починаючи з 4—6 місяців. Легбари — дуже продуктивні несучки, але погані матері — не можуть якісно висиджувати курчат через властиву їм рухливості. У них хороша заплідненість яєць — приблизно 90 % (9 з 10), однак, зважаючи на особливості характеру фермери рекомендують купувати молодняк або використовувати інкубатор.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 26 листопада 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 серпня 2019. Процитовано 26 листопада 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)