Лезгивал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лезгивал — неписаний кодекс лезгин, що включає всю сукупність Ісламу та лезгинських традицій, Лезгивал не був написаний, він сформувався серед народу як зведення етичних правил лезгин. Які регулюють їхні сімейні та суспільні відносини та становлять основу лезгинського характеру та вдачі, де б вона не знаходилася у світ.[1].


Основи Лезгивала

[ред. | ред. код]

Відповідно до цього кодексу щоб бути Лезгін потрібно мати ці 5 основ:[2]

1. Дин — мати віру в Аллаха, згідно з кодексом, що не має віри, не може бути гідною людиною

2. Намус — лише гідний може бути лезгином, тому людина повинна мати честь, щоб її поважали. Цьому надається велике значення.

3. Сихил — у гідної людини має бути рід, вона не може бути безрідною. Тому він повинен знати своїх 7 предків, свій рід та підтримувати добрі стосунки з родичами.

4. Чирвал —лезгин повинен приділяти велике значення знанням, ісламським, істрії та іншим. Надається більше значення історії лезгін, з її трагедіями і перемогами, вона вчить тримати розум відкритим.

5. Лезги чӀал — лезгин повинен знати свою мову, щоб вважатися повноцінним лезгіном. Згідно з Лезгивалом лезгинська мова є джерелом честі та гідності. Якщо джерело замутнене, то приходить загибель народу.

Рівні Лезгивала

[ред. | ред. код]

«Михьи Лезги» — справжній лезгін, який слідує всім приписам Ісламу, знає адати і мову. Культура, етикет, моральність високому рівні.

«ЧIуру Лезги» — той хто слабо знає адати, мову та культуру. Той, хто поводиться не зовсім правильним чином, але є шанс, що виправитися.

«Псу» — той хто не має права називати себе Лезгином, хто веде себе негідним для Лезгина образом, «ЧIуру Лезги» може стати «Михьи Лезги», а псові ніколи, він ізгой.

Поняття Лезгвала

[ред. | ред. код]
  • Собственное достоинство — вимога повага до себе, не виходити за рамки дозволеного під час жартів, не давати зневажати власну честь.
  • Честь женщины — лезгин повинен захищати честь Лезгинки, навіть якщо її не знає.
  • Чистота крові — лезгин повинні обирати за дружину людину не тільки своєї нації, а й свого клану (сихіл). Тому що метис, який не збереже лезгинської мови, культури, не переживатиме за свій народ, не матиме Лезгивал повною мірою.
  • Родина — Де б Лезгін не знаходився, він має повернутися на свою землю, якщо він не псу. Згідно з Лезгівалом, не можна знайти повного щастя на чужині. Щоб зберегти повагу до старших, до жінки, зберегти мову та релігію, потрібно перебувати на своїй землі. (Не можна запалити вогонь серед моря)
  • Рівність та братерство —всі лезгини рівні між собою, від бідного до багатого разом стають навколішки перед Аллахом. Повинні допомагати один одному, особливо в біді.
  • Ввічливість — перед тем как випити воду, лезгин должен предложить другим. Отдать больший кусок хлеба товарищу так чтобы, он этого не заметил. Не показывать свою силу слабому.
  • Помста — у лезгин існує давній звичай кровної помсти. Скільки б часу не минуло, навіть за образливе слово, у його бік чи бік його сім'ї він обов'язково помститься. Єдине правило, не можна чіпати жінок за помсти.[3]

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Халилрин Шамил (20 квітня 2020). Лезгивал. АЛАМ (ru-RU) . Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  2. Халилрин Шамил (20 квітня 2020). Лезгивал. АЛАМ (ru-RU) . Процитовано 13 червня 2021.
  3. Müzäffär Nizam oğlu Mälikmämmädov ·, Müzäffär Nizam oğlu Mälikmämmädov · (2015). Эрекьистан цӀийи лезгияр.