Лукреція ді Козімо Медічі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лукреція Медічі
Народилася 14 лютого 1545(1545-02-14)
Флоренція
Померла 21 квітня 1561(1561-04-21) (16 років)
Феррара
·сухоти
Поховання Монастир Тіла Господнього
Діяльність аристократка
Знання мов італійська[1]
Титул герцогиня
Конфесія католицтво
Рід Медічі
Батько Козімо I Медічі
Мати Елеонора де Толедо
Брати, сестри Вірджинія Медічі, Princess Maria de' Medici of Tuscanyd, Bia de' Medicid, Ізабелла Медічі, Garzia de' Medicid, Pietro de' Medicid, Джованні Медичі, Giovanni de' Medicid, Фердинандо I Медічі, Франческо I Медічі і Pedricco de' Medicid
У шлюбі з Альфонсо II д'Есте
Герб
Герб

Лукреція Медічі (*Lucrezia de' Medici, 14 лютого 1545 —†21 квітня 1561) — італійська аристократка, дружина герцога Феррари, Модену і Реджо, меценатка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з родини Медічі. Донька Козімо I Медічі, великого герцога Тосканського, та Елеонори де Толедо. Отримала гарну освіту, в іспанському дусі. У 1557 році у зв'язку з укладанням миру між імператором Карлом V та феррарським герцогом Ерколе II д'Есте, де посередником виступив Козімо I. було домовлено щодо шлюбу лукреції зі спадкоємцем герцогства — Альфонсо. У 1558 році відбулося весілля, втім Лукреція залишалася у Флоренції до 1559 року, коли її чоловік успадкував владу після смерті батька. У 1560 році переїздить до Ферари, проте померла від сухот 21 квітня 1561 року.

Характер[ред. | ред. код]

На Лукрецію вплинуло надмірне піклування з боку матері. Втім вона жваво цікавилася політикою, зокрема сприяла піднесенню роду Кончині. Водночас часто спілкувалася з діячами мистецтв.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database

Джерела[ред. | ред. код]

  • Caroline Murphy, Murder of a Medici princess, Oxford University Press US, 2008, 397 p.