Маркетинговий характер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Маркетинговий характер або маркетинговий персонаж (нім. Marketing-Charakter) — це тип соціального характеру, описаний Еріхом Фроммом у другій половині 20 ст., що характеризується бажанням досягти злагоди у громадській думці або поточній моді через дотримання відповідних норм, таким чином встановивши власну самоцінність тим, що така особа може мати значущість в очах навколишнього соціального середовища.

Самореалізація зазначеної особи залежить від того, щоб запропонувати себе як товар на кадровому ринку і досягти попиту. Обмежена здатність до зв'язування, а також пристосовництво аж до байдужості та свавілля — риси характеру людини, яка відповідає цій маркетинговій структурі. Подальшим розвитком цього типу персонажа є постмодерністський характер та історичний характер.

Опис, схожий на маркетинговий характер, був представлений Девідом Рісманом у його типі зовнішньо спрямованого характеру.

Література[ред. | ред. код]

  • Rainer Funk: Psychoanalyse der Gesellschaft. Der Ansatz Erich Fromms und seine Bedeutung für die Gegenwart. (insbes. S. 34–44), in: Rainer Funk, Helmut Johach, Gerd Meyer (Hrsg.): Erich Fromm heute. Zur Aktualität seines Denkens., dtv, München 2000. ISBN 3-423-36166-2