Марк Лівій Друз Клавдіан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Лівій Друз Клавдіан
Ім'я при народженнілат. Appius Claudius Pulcher
Народився92 до н. е.(-092)
Рим
Помер42 до н. е.(-042)
Філіпи
·самогубство
ГромадянствоРимська республіка
Діяльністьполітик, військовий очільник
Знання мовлатина
УчасникБитва при Філіппах
Посадапретор
Термін50 рік до н. е.
РідКлавдії
БатькоАппій Клавдій
Матиневідомо або Serviliad
Брати, сестриLiviad
У шлюбі зАуфідія
Діти1 донька та 1 син

Марк Лівій Друз Клавдіан (лат. Marcus Livius Drusus Claudianus; 92 до н. е. — 42 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Клавдіїв. Син Аппія Клавдія, військового трибуна 87 року до н. е., усиновлений Марком Лівієм Друзом, народним трибуном 91 року до н. е.

У 59 році до н. е. був прихильником тріумвірів і виконував якесь доручення щодо стягнення грошей, пов'язане з аграрним законом Гая Цезаря. У 54 році до н. е. був звинувачений Гаєм Ліцинієм Кальвом і Гаєм Лукрецієм у преварікації. Виправданий більшістю в чотири голоси завдяки захисту Цицерона.

У 50 році до н. е. обіймав посаду претора, головував у судовій комісії в справах про порушення закону Скантінія. Під час громадянської війни Цезаря і Помпея у 49-46 роках до н. е. зберігав нейтралітет. Навесні 45 року до н. е. вів з Цицероном перемовини стосовно продажу своїх садів, але угода не відбулася.

Після вбивства Цезаря у 44 році до н. е. встав на бік республіканців. У квітні 43 року до н. е. після поразки Марка Антонія під Мутіною вніс до сенату пропозицію про передачу Дециму Бруту від Цезаря Октавіана IV і Марсового легіону.

Після створення другого тріумвірату в листопаді 43 року до н. е. був включений у проскрипційні списки. У 42 році до н. е. на боці Брута і Кассія, брав участь у битві під Філіпами і наклав на себе руки після поразки.

Родина

[ред. | ред. код]

Дружина — Ауфідія

Діти:

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Hans Georg Gundel, Drusus I. 5. // Der Kleine Pauly, Bd. 2 (1967), Sp. 170. (нім.)