Маха (газове родовище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маха (газове родовище). Карта розташування: Калімантан
Маха
Маха
Район розташування родовища

Маха – індонезійське офшорне газове родовище, виявлене у Макасарській протоці.

Маха належить до нафтогазового басейну Кутей, виникнення якого передусім пов’язане із виносом осадкового матеріалу потужною річкою Махакам. Родовище виявили у 2002 році унаслідок спорудження розвідувальної свердловини Maha-1. Після цього настала тривала перерва і лише у 2021-му пробурили оцінну свердловину Maha-2, закладену в районі з глибиною моря 1115 метрів. Вона досягнула глибини у 2970 метрів та виявила газонасичений інтервал завтовшки 43 метри. Також є плани спорудити ще дві оцінні свердловини.

Поклади вуглеводнів Маха пов’язані із пісковиками епохи пліоцену. Запаси родовища первісно оцінили на рівні 17 млрд м3.

Родовище належить до ліцензійної ділянки Ганал-Захід, права на яку з 2019 року має консорціум італійського нафтогазового гіганта Eni (40% участі, оператор), Neptune Energy та індонезійської державної Pertamina (по 30%).

Станом на початок 2020-х видобуток на родовищі так і не розпочали. При цьому первісно планувалось, що воно може розроблятись разом з родовищами Гендало та Ганданг за допомогою плавучої установки. Втім, на момент спорудження Maha-2 вже почалась розробка розташованого за 16 км родовища Джагкрік, тому існують плани підключення Маха до його інфраструктури.[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Haq, Ali (18 серпня 2021). Major Gas Success for Eni in the Mahakam Delta. GeoExpro (амер.). Процитовано 28 грудня 2022.
  2. Eni announces successful drilling and testing of Maha 2 appraisal well offshore Indonesia. www.eni.com (англ.). Процитовано 28 грудня 2022.