Махтумкулі (родовище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Махтумкулі (родовище). Карта розташування: Каспійське море
Махтумкулі
Махтумкулі
Район розташування родовища

Махтумкулінафтогазоконденсатне родовище у туркменському секторі Каспійського моря.

Родовище виявили у 1998 році унаслідок спорудження самопідіймальною буровою установкою «Iran Khazar» розвідувальної свердловини Magtymguly-1X, яку заклали на структурі, відомій під радянською назвою Східний Ліванов. У 2002-му та сама установка спорудила оцінювальну свердловину Magtymguly-2A, що на тестуванні показала добовий результат у 1,9 тисяч тон нафти та 0,54 млн м3 газу.[1][2][3] В 2005-му поширення покладів додатково уточнили за допомогою оцінювальної свердловини Magtymguly-3A, яку спорудила самопідіймальна установка «Trident XX». На цей раз при тестуванні свердловини отримали результат у 791 тонна нафти та 0,54 млн м3 газу.[4]

Поклади вуглеводнів виявлені на глибинах 4,7 – 5,1 км у відкладах юрського періоду. Існує оцінка запасів родовища на рівні 50 млн тон нафти та 30 млрд м3 газу.[5]

На родовищі, яке знаходиться в районі з глибинами моря від 60 до 80 метрів, встановили дві спарені платформи – бурову MDP-A та райзерно-колекторну MCR-A. Видача продукції відбувається по трубопроводах до берегового газопереробного заводу Киянли.[6]

Розробка Махтумкулі почалась у 2011-му, а з 2015-го через нього також пішла продукція центрального та західного блоків нафтогазоконденсатного родовища Діярбекир. Навесні 2017-го сукупний видобуток з родовищ досягнув рівня у 14 млн м3 газу на добу.[7]

Махтумкулі розташоване на Блоці 1, розвідку та розробку якого здійснює іноземний інвестор – малайзійська компанія Petronas.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. To mark our 43-year anniversary, we pay homage to the states, countries and communities that have made PETRONAS a (PDF).
  2. В ТУРКМЕНСКОМ СЕКТОРЕ КАСПИЯ ОБНАРУЖЕНЫ ЗНАЧИТЕЛЬНЫЕ ЗАПАСЫ УГЛЕВОДОРОДОВ | Интернет-газета Turkmenistan.Ru. www.turkmenistan.ru. Процитовано 8 квітня 2023.
  3. Челекен и его немногочисленные соседи. iran.ru (рос.). Процитовано 8 квітня 2023.
  4. На месторождении Махтумкули в туркменском секторе Каспийского моря новый приток нефти — Все новости о нефти и газе в России и Мире на oilcapital.ru. oilcapital.ru (рос.). Процитовано 8 квітня 2023.
  5. Магтымгулы (Махтумкули) НГКМ - Что такое Магтымгулы (Махтумкули) НГКМ? - Техническая Библиотека Neftegaz.RU. neftegaz.ru. Процитовано 8 квітня 2023.
  6. TURKMENISTAN BLOCK 1 GAS DEVELOPMENT PROJECT - PDF Free Download. docplayer.net. Процитовано 8 квітня 2023.
  7. Petronas Charigali довела суточную добычу газа на Каспии до 14 миллионов кубометров. www.angi.ru - Агентство нефтегазовой информации. Процитовано 8 квітня 2023.