Мачуха (фільм, 1973)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мачуха
рос. Мачеха
Жанр мелодрама
Режисер Олег Бондарьов
Сценарист Марія Халфіна
Сергій Смирнов
У головних
ролях
Тетяна Дороніна
Леонід Неведомський
Олена Костерева
Оператор Ігор Черних
Композитор Григорій Пономаренко
Художник Микола Усачов
Сергій Кравець
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 84 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1973
IMDb ID 0175875

«Мачуха» (рос. «Мачеха») — радянський художній фільм 1973 року, сімейна драма за однойменною повістю Марії Халфіної.

У фільмі зіграла одну зі своїх найбільш відомих ролей в кіно Тетяна Дороніна. Фільм став лідером прокату, а Дороніна була визнана «акторкою року» за опитуванням журналу «Радянський екран», а також удостоєна нагороди кінофестивалю в Тегерані.

Фільм входить в двадцятку лідерів радянського кінопрокату з числа радянських фільмів: його подивилися 59 мільйонів 400 тисяч осіб.

Сюжет[ред. | ред. код]

Шура живе з коханим чоловіком Павлом в радгоспі. Все в її житті йде добре: чоловік — комбайнер, цінний працівник, двоє дітей (син і дочка) здорові, дали нову квартиру, вона трудиться дома не покладаючи рук і ця праця їй в радість. А головне — у Шури надзвичайно добре і любляче серце, яке допомагає їй бути щасливою.

І ось несподівано приходить звістка: в далекому північному містечку померла жінка, з якою раніше був Павло. Вони давно розлучилися, Шура нічого не знала про це, а сам Павло не мав поняття, що у нього росте восьмирічна дочка Світлана.

Тепер потрібно вирішувати, як бути з дитиною. Павло, добра і порядна людина, ні секунди не зволікаючи, каже, що визнає дочку і постарається подбати про неї, навіть якщо сім'я його в цьому не підтримає. Він анітрохи не сумнівається, що дитина — його, і прямо говорить, що дуже любив ту жінку, це вона не захотіла виходити за нього заміж, хоча він пропонував, не знаючи про дитину.

Шура долає почуття образи і вирішує, що дівчинка повинна жити з ними. Вони разом летять за Світланою. Дівчинка, яка щойно втратила матір, пригнічена горем і страхом за свою долю. Вона відмовляється говорити батьком, що несподівано з'явився, і тим більше — з жінкою, яка тепер стане її мачухою.

Вдома у Шури все тепер йде шкереберть: немає місця, доводиться забути про так довго виношувані плани гарно обставити нову квартиру; мати Шури, жорстка, уперта і обмежена жінка, злиться на дочку і знати не хоче про нову дитину («Чоловікові листи приходять, а ти їх не дивлячись на комод кидаєш?! Прочитала, кинула в піч — і немає нічого!!»); маленький син щосили задирає свою нову сестру. Сусіди косяться, Павло похмуро відмовчується, Світа як і раніше відвертається і не відповідає.

Але Шура, попри все, вірить, що любов і ласка, які допомагали їй все життя, допоможуть їй пережити і цю непросту ситуацію. Проходить кілька місяців, і Світа починає сприймати свою нову сім'ю як рідну, і вперше звертається до Шури «мама».

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]