Мбанді а Нгола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мбанді аНгола
Народився невідомо
Н’Далатандо
Помер 1617
Країна Ндонго
Титул нгола
Посада монарх
Термін 1592—1617 рік
Попередник Кіломба кіаКасенда
Наступник Нгола Мбанді
Батько Нгола Кілундже кваНдамбі
Брати, сестри Барбара (нгола Матамби) і Нзінґа Мбанді

Мбанді аНгола (*д/н — 1617) — 5-й нгола (володар) незалежної держави Ндонго в 15921617 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Кілундже кваНдамбі. 1592 року посів трон. В цей час держава перебувала у стані війни з португальцями та племенем імбангала. Застосовував різні заходи для припинення тривалого конфлікту, що послабив людські, військові та економічні ресурси Ндонго. Лише 1599 року вдалося укласти мирну угоду з Португалією.

Втім до самого кінця свого панування вимушений був протидіяти зазіханням португальців, які зуміли захопити узбережжя та просунутися вглиб Ндонго уздовж річки Кванзи, де 1602 року було засновано президію Камбамбе. У 1615 році Бенто Банья Кардосо, тимчасовий губернатор Луанди, за допомогою імбангали розширив володіння вздовж річки Лукала, на північ від Ндонго.

1617 року португальський губернатор Луїш Мендіш де Вашконселуш вдерся до Ндонго, захопивши та сплюндрувавши його столицю. Мбанді аНгола сховався на острові Кіндонга на річці Кванза. Помер або загинув згодом. Трон спадкував його син Нгола Мбанді.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Joseph C. Miller, Kings and kinsmen: early Mbundu states in Angola, Oxford, England: Clarendon Press, 1976, ISBN 0198227043
  • Graziano Saccardo, Congo e Angola con la storia dell'antica missione dei Cappuccini (3 vols, Venice, 1982–83)