Медій I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медій I
Діяльність політик
Знання мов давньогрецька
Посада тиран[1]

Медій I (грец. Mήδειoς; д/н — бл. 370 до н. е.) — тетрарх Лариси близько 395370 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Алевадів. Про баткьів та інших предків обмаль відомостей. Посів владу в Ларисі після смерті Арістіппа близько 395 року до н. е. Продовжив боротьбу Лікофроном I, тираном Фер, якого вправно протистояв. В ерзультаті до 390 року до н. е. відновив потугу й вплив Алевадів в Фессалії.

Намагався отримати посаду тагоса (верховного вождя) Фессалійського союзу. Зміг приборкати Скопадів з Краннона, різні невеличкі держави. Але йому не поступили міста Фарсал і Фери. Ймовірно саме Медій близько 391 року до н.е. допоміг Амінті III повалити царя Аргея II та повернути владу над Македонією.

Близько 380 року до н. е. починається нове протистояння з Ферами, на чолі яких постав Ясон. Перебіг подій достеменно невідомий, але Медій вимушен був 375 році до н. е. скоритися Ясонові, якого було обрано тагосом. Помер Медій I 370 року до н. е.

Родина[ред. | ред. код]

Про його синів нічого невідомо, але можливо тмоу що вони через кілька місяців після смерті Медія I загинули або були вигнані внаслідок нападу Поліфрона, нового тагоса. Напевне владу повернули вже онуки — Сімос II і його брат — в 364 році до н. е. Ще один онук Медій став навархом царів Македонії Олександра III і Антигона I. Напевне онукою Медія чи іншою родичкою була Філіна, дружина Філіппа II, царя Македонії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Elke Stein-Hölkeskamp: Aleuadai. In: Der Neue Pauly (DNP). Band 1, Metzler, Stuttgart 1996, ISBN 3-476-01471-1, Sp. 453.
  1. Smith W. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology / W. Smith — 1849. — 1219 p.