Мелен (проєкт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мелен (проект))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схема водогону Мелен

Мелен — проєкт перекидання води річки Мелен до Стамбулу низкою водогонів. Є найбільшим проєктом водопостачання у Туреччині.

Будівництво водогону[ред. | ред. код]

Брак питної води у Стамбулі став відчутним на початку 1990-х через швидке зростання населення, що збільшилось через міграцію, стали відчутні проблеми з водопостачанням як населення, так і промислових підприємств. Тому зародилась ідея будівництва водогону. Згідно прогнозів населення Стамбула сягне у 2040 до 17 млн, тоді річна потреби у воді складе 1997 млн м³/рік. Проєкт підготовлено DSI у 1997 році, будівництво розпочалося у 2001. Перший етап проєкту було завершено 20 жовтня 2007 року. Водогоном постачається 268 млн м³ води на першому етапі і 1,180 млн м³ води на третьому етапі спорудження.

Резервуар Мелен[ред. | ред. код]

І стадія проєкту[ред. | ред. код]

На І стадії проєкту, вода з водосховища Мелен закачується у резервуар Мелен насосною станцією Мелен водогоном завдовжки 1,75 км. Вода з резервуару прямує трубопроводом завдовжки 129,6 км і тунелем Шиле-Алачали завдовжки 3,8 км до водосховища Алачали. Далі вода прямує до станції водоочищення Джумхуріет (ім. Республіки) тунелем Алачали-Омерлі-Хамідіє завдовжки 8,00 км і сталевою трубою завдовжки 8,9 км (на цій ділянці все самоплином). Якщо це необхідно, то надлишок води з системи Мелен може бути скинуто у водосховище Омерлі по відгалуженню від тунелю Алачали-Омерлі-Хамідіє. Потужність станції водоочищення Джумхуріет становить 720 000 м³/добу.

Від станції водоочищення Джумхуріет вода насосами подається до водонакопичувача напорним водогоном завдовжки 3,9 км. Далі вода прямує Босфорським тунелем завдовжки 5,551 м, 135 м від поверхні моря і подається до водорозподільного центру Кагитхане.

ІІ та ІІІ етап проєкту[ред. | ред. код]

На етапі ІІ та ІІІ буде споруджено відповідно Другий і Третій водогони та перекачуваючі станції.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]