Мерлін (журнал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Мерлін» (англ. Merlin) — авангардний англомовний літературний журнал, що видавався в Парижі. У період із 1952 по 1954 рік було опубліковано сім випусків журналу. У «Мерліні», споміж інших, публікувались праці Семюела Бекета, Генрі Міллера, Крістофера Лоґа, Пабла Неруди та Жана-Поля Сартра. Політично насичена література та некомфортні історії посприяли становленню для «Мерліна» репутації одного з найбільш серйозних та експериментальних англомовних післявоєнних журналів[1].

Редакторами «Мерліна» були шотландський експатріант Александер Троккі, а також Річард Сівер[en] (пізніше редактор «Еверґрін Рев'ю[en]»), Крістофер Лоґ, Джордж Плімптон[en] (співзасновник «Зе Періс Рев'ю[en]») та Патрік Бовлес. Журнал завоював увагу англомовних читачів до останніх праць Бекета. 1953 року Моріс Жиродья з «Олімпія Пресс[en]» співпрацював у журналі над новою рубрикою «Колекція Мерлін».

Троккі заявляв, що журнал перестав видаватись, коли Державний департамент США скасував свої численні передплати на знак протесту проти статті Жана-Поля Сартра, в якій останній вихваляв гомоеротизм Жана Жене.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Landauer, Carl (Autumn 2013). Before The Beat Hotel: The Merlin Magazine Crowd in Fifties Paris. Beat Scene (71): 4—5. www.beatscene.net