Морські розповіді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Морські розповіді
рос. Морские рассказы
Жанр пригоди
Режисер Олексій Сахаров
Олександр Свєтлов
Сценарист Олексій Сахаров
Олександр Свєтлов
У головних
ролях
Віктор Задубровський
Микола Досталь
Оператор Анатолій Мукасей
Композитор Юрій Левітін
Художник Олександр Кузнецов
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 70 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1967
IMDb ID 5067464

«Морські розповіді» — радянський чорно-білий художній фільм 1967 року, знятий на кіностудії «Мосфільм». Складається з двох новел, сюжет яких заснований на оповіданнях Бориса Житкова.

Сюжет[ред. | ред. код]

Новела «Афера»

На старому пароплаві познайомилися матроси Коля Чумаченко та іспанець Хосе-Марія, колишній тореадор, прозваний командою «Машка». Їм здалася підозрілою дивна поведінка капітана. Напередодні, в розмові з власником, він домовився потопити судно з першою нагодою, заради отримання страхової винагороди. Свій невеликий куш від цієї афери отримав кожен з членів команди. Микола і Хосе навідріз відмовилися від грошей. Побоюючись, що друзі заявлять в поліцію, штурман Спірка скинув вночі іспанця за борт. Дивом виживши, вже в Одесі, той знайшов Миколу і вони помстилися своїм кривдникам.

Новела «Скорпіон і вата»

Одеса початку століття. Відсидівши у в'язниці і помучившись півроку без роботи, друзі влаштувалися на пристойне судно «Юпітер», яке курсує між Одесою і турецькими портами. На них вийшли підпільники і домовилися про доставку з Константинополя нелегальних газет. У порту, при черговому огляді, ретельно захований пакет був знайдений знаменитим митником Петренком на прізвисько «Скорпіон», який користувався славою проникливого ​​шукача. Микола був упевнений, що на судні є інформатор, і придумав хитрий план, який дозволив виявити донощика і осоромити «Скорпіона».

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]