Музична тема

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джуді Ґарленд виконує пісню «Over the Rainbow» у фільмі 1939 року «Чарівник країни Оз»

Музична тема — музична побудова, що є основним мотивом музичного твору або його частини й служить предметом дальшого розвитку[1]. Композиція часто пишеться спеціально для радіопрограм, телевізійних передач, відеоігор або фільмів і зазвичай грає під час заголовків, початкових та фінальних титрів, а в деяких випадках — у певний момент під час програми[2]. Мета тематичної пісні часто схожа на мету лейтмотиву.

Фраза тематична пісня або фірмова пісня також може використовуватися для позначення пісні, яка особливо асоціюється з певним виконавцем або високопоставленою особою, та часто використовується під час його появи.

Значення[ред. | ред. код]

Починаючи з 1950-х років музичні теми, а особливо тематичні пісні, також стали цінним джерелом додаткового доходу для голлівудських кіностудій, багато з яких заснували власні студії звукозапису. Цей період став початком більш методичного перехресного просування музики та фільмів[3]. Одним із перших великих і впливових успіхів була тематична пісня для фільму «Рівно опівдні» (1952)[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ТЕМА — ТЛУМАЧЕННЯ | Горох — українські словники. goroh.pp.ua (ua) . Процитовано 17 лютого 2024.
  2. Reitz, Joan M. (2004–2014). theme song. Online Dictionary for Library and Information Science. ABC-CLIO. Процитовано 17 лютого 2024.
  3. а б Allison, Deborah (October 2003). "Do Not Forsake Me: The Ballad of High Noon" and the Rise of the Movie Theme Song. Senses of Cinema (28).