Муравленківський газопереробний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Муравленківський газопереробний завод. Карта розташування: Уральський федеральний округ
Муравленківський ГПЗ
Муравленківський ГПЗ
Місце розташування заводу

Муравленківський газопереробний завод – підприємство нафтогазової промисловості, яке діє у Тюменській області Росії.

В 1987 та 1985 роках ввели в дію дві черги заводу однаковою потужністю по 1,07 млрд м3 на рік. Майданчик призначений для роботи з супутнім газом нафтових родовищ, таких як Муравленківське, Сутормінське, Сугумутське, а також постаченого за допомогою Холмогорської та Когалимської компресорних станцій. Продукцією є стабільний газовий бензин, фракція С3+ (у російській термінології відома як широка фракція легких вуглеводнів, ШФЛУ) і товарний газ.

Первісно рівень вилучення гомологів метану не перевищував 50%, при цьому цей показник досягали за рахунок використання природніх низьких температур регіону. В 2003-му стала до ладу пропанова холодильна установка, яка дозволила довести вилучення до 67%, а після запуску в 2004-му турбодетандерної установки завод нарешті запрацював по повній технологічній схемі, що дозволяє вилучати до 93%.

В 2005-му ГПЗ прийняв 2,1 млрд м3 супутнього газу та виробив 341 тисячу тон ШФЛУ.

Товарний газ видають через перемичку до газопроводу Уренгой – Челябінськ. ШФЛУ первісно закачували до конденсатопроводу Уренгой – Сургут, а з 2009-го транспортують по спеціалізованому трубопроводу Муравленково – Ноябрьськ.

Наразі ГПЗ належить нафтохімічному холдингу «Сибур».[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [И. А. ГОЛУБЕВА, И. В. МЕЩЕРИН, Е. В. РОДИНА ГАЗОПЕРЕРАБАТЫВАЮЩИЕ ПРЕДПРИЯТИЯ РОССИИ Монография И. А. ГОЛУБЕВА, И. В. МЕЩЕРИН, Е. В. РОДИНА ГАЗОПЕРЕРАБАТЫВАЮЩИЕ ПРЕДПРИЯТИЯ РОССИИ Монография]. {{cite web}}: Перевірте схему |url= (довідка)
  2. Годовой прирост объема извлечения ШФЛУ на Муравленковском ГПП составит 200 тысяч тонн. Вслух.ru (рос.). Процитовано 27 березня 2024.