Мурата Цунейосі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мурата Цунейосі
яп. 村田経芳
Народився 30 липня 1838(1838-07-30)
Yamanokuchi-chōd, Castle town of Kagoshimad, Kagoshima districtd, Каґошіма, Японія
Помер 9 лютого 1921(1921-02-09) (82 роки)
Токіо-сіті[d], Японія
Поховання цвинтар Янакаd
Країна  Японія
Діяльність військовослужбовець, політик
Знання мов японська
Титул барон
Посада член Палати перів Японіїd
Військове звання генерал
Нагороди
Орден Вранішнього Сонця 2 класу Order of the Sacred Treasure, 1st Class

Дансяку (барон) Мурата Цунейосі (яп. 村田 経芳; 30 липня 18389 лютого 1921) — японський офіцер, самурай, мечник, стрілець, конструктор стрілецької і холодної зброї, генерал-майор Імперської армії (жовтень 1890).

Біографія[ред. | ред. код]

Син самурая Мурати Рансая Цуненори, який служив в князівстві Сацума. Дуже хороший стрілець, брав участь у Війні Босін. В 1871 році він отримав звання молодшого лейтенанта у новій імперській армії. В 1875 році Мурата відвідав Францію, Німеччину, Швецію та інші країни для вивчення артилерійської техніки і озброєння. Після повернення він був підвищений до звання майора і став інструктором у Військовій академії Тояма. В 1880 році брав участь у розробці першої гвинтівки японського виробництва Тип 13, більш відомої сьогодні як гвинтівка Мурата. Пізніше Мурата повернувся в Європу і продовжив вдосконалювати свій витвір. В 1890 році він увійшов в Палату перів за імператорським рішенням. У жовтні 1890 року відправлений в резерв. В 1896 році отримав баронський титул за заслуги під час війни Босін і Сацумського повстання.

Мурата також розробив меч гунто, при виробництві якого використовувався не японський, а західний метал і який широко використовувався під час Першої китайсько-японської та Російсько-японської війни.

Мурата помер в 1921 році від хвороби печінки і був похований на цвинтарі Янака в Токіо.

Нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]