Мідель-шпангоут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Площина мідель-шпангоута (зафарбована у зелений колір)

Мі́дель-шпанго́утсуднобудуванні) — лінія перерізу теоретичної поверхні корпусу судна з площиною мідель-шпангоута[1].

Площина мідель-шпангоута — вертикальна поперечна площина, що проходить по середині довжини судна між носовим і кормовим перпендикулярами[1] теоретичного кресленика судна.

Знак мідель-шпангоута

Належить до числа основних точок, ліній та площин теоретичного кресленика судна. Може не збігатись з найширшим перерізом корпуса (див. мідель судна). У цій площині зазвичай встановлюють реальний конструктивний елемент — шпангоут.

Площа мідель-шпангоута використовується для обчислення коефіцієнта повноти шпангоута і характеристик лобового опору судна.

Коефіцієнт повноти шпангоута — відношення площі підводної частини площини шпангоута до площі прямокутника, сторони якого дорівнюють ширині та осадці на цьому шпангоуті по розрахункову ватерлінію[1].

На теоретичному кресленику мідель-шпангоут, на відміну від решти, номерних шпангоутів, позначається особливим знаком.

Інколи термін «мідель-шпангоут» використовується як скорочення терміну «площина мідель-шпангоута» (згадана вище січна площина), що є не правильним.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в ДСТУ 2355-94 Розміри надводних кораблів і суден головні. Терміни, визначення та літерні позначення.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Статика корабля: Учебное пособие / Р. В. Борисов, В. В. Луговский, Б. В. Мирохин, В. В. Рождественский. — 2-е изд., перераб. и доп. - СПб.: Судостроение, 2005. — 256 с.