Мікроплатіж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мікротранзакції)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мікроплатежі (англ. Micropayments) або мікротрансакції (англ. Microtransaction) — це популярна бізнес-модель розповсюдження завантажуваного вмісту або доступу до надаваних послуг за невеликими цінами (зазвичай у межах 10 доларів США).

Така модель особливо поширена в різних іграх жанру MMORPG і часто замінює собою оплату повного придбання гри шляхом підписування на отримання нового вмісту[1].

Також подібна модель оплати застосовується для розширених послуг у мережах стільникового зв'язку (мелодії, зображення, програми для мобільних телефонів і комунікаторів).

Невисокий розмір оплати знижує у потенційного покупця психологічний бар'єр перед придбанням.

Історія[ред. | ред. код]

Цей термін придумав Тед Нельсон задовго до винаходу Всесвітньої павутини.[2] Спочатку він був задуманий як спосіб виплати винагороди різним власникам авторських прав на складний твір. Мікроплатежі в Інтернеті спочатку були розроблені як спосіб продажу онлайн-контенту і як спосіб оплати дуже дешевих мережевих послуг.[3] Передбачалося, що вони включатимуть невеликі частки цента, від 0,0001 до декількох центів. Мікроплатежі дозволили б людям продавати контент в Інтернеті і стали б альтернативою доходам від реклами.[4] Наприкінці 1990-х років з'явився рух за створення стандартів мікротранзакцій, і Консорціум Всесвітньої павутини (W3C) працював над включенням мікроплатежів у HTML, навіть запропонувавши вбудовувати інформацію про платіжні запити в коди помилок HTTP. Згодом W3C припинив свої зусилля в цій сфері,[5] і мікроплатежі не стали широко використовуваним методом продажу контенту в Інтернеті.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Безкоштовний вхід в Середзем'я[недоступне посилання з квітня 2019]
  2. The Babbage of the web. Процитовано 13 November 2017.
  3. Nelson, Ted. A THOUGHT FOR YOUR PENNIES: MICROPAYMENT AND THE LIBERATION OF CONTENT. Процитовано 13 November 2017.
  4. Common Markup for micropayment per-fee-links 1.1 Origin and Goals. W3C Working Draft. 25 August 1999.
  5. Micropayments Overview. w3c.com.

Посилання[ред. | ред. код]