Міністерство внутрішніх справ і охорони здоров'я Данії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міністерство внутрішніх справ і охорони здоров'я Данії
дан. Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Будівля міністерства
Загальна інформація
Країна Данія Данія
Дата створення 2001
2010
2022
Попередні відомства до 2001 р. Міністерство внутрішніх справ, Міністерство охорони здоров'я
до 2010 р. Міністерство внутрішніх і соціальних справ, Міністерство охорони здоров'я та профілактики
Дата скасування 2007
2011
Замінено на після 2007 р. Міністерство охорони здоров'я та профілактики, Міністерство соціального захисту
після 2011 р. Міністерство економіки та внутрішніх справ, Міністерство охорони здоров'я та профілактики
Керівництво діяльністю здійснює уряд Данії
Штаб-квартира Slotsholmsgade 10-12 1216 København
Міністр Софі Леде
Підвідомчі органи Danish Health Authorityd, Danish Medicines Agencyd, Danish Patient Safety Authorityd, Danish Agency for Patient Complaintsd, The Danish Health Data Authorityd, Державний інститут сироватокd, Danish National Centre for Ethicsd, Danish National Genome Centerd, The benchmark unit of the Danish Ministry of Interior and Healthd, Det Centrale Personregisterd і The Danish Center for Social Science Researchd
sim.dk

Міністерство внутрішніх справ і охорони здоров'я (дан. Indenrigs- og Sundhedsministeriet) — міністерство в уряді Данії, яке діяло в 2001—2007 і 2010—2011 роках та поновлене з кінця 2022 року.

Історія[ред. | ред. код]

Бертель Гордер (праворуч) разом із міністром культури Данії Якобом Енгель-Шмідтом

Міністерство вперше виникло 2001 року шляхом злиття Міністерства внутрішніх справ і Міністерства охорони здоров'я після приходу до влади першого уряду Андерса Фог Расмуссена. Тоді воно проіснувало до 23 листопада 2007 р., коли в результаті формування нового уряду за підсумками парламентських виборів 2007 р. було розділене. Того разу було засновано окреме Міністерство охорони здоров'я та профілактики, тоді як внутрішні справи було об'єднано з колом діяльності Міністерства соціальних справ під дахом нового Міністерства соціального захисту, яке пізніше дістало назву Міністерство внутрішніх і соціальних справ. 23 лютого 2010 року під час перестановок в уряді прем'єр-міністра Ларса Люкке Расмуссена міністерство відновили шляхом передачі сфери внутрішніх справ до Міністерства охорони здоров'я та виділення соціальних питань у самостійне Міністерство соціальних справ. 3 жовтня 2011 року зі вступом на посади уряду Гелле Торнінг-Шмідт питання внутрішніх справ було передано новоствореному Міністерству економіки та внутрішніх справ, а решту міністерства було перетворено на Міністерство охорони здоров'я та профілактики. 15 грудня 2022 року[1] міністерство було відновлено вдруге.

У 2001—2007 роках міністром Міністерства внутрішніх справ і охорони здоров'я був Ларс Люкке Расмуссен. Після відновлення міністерства в 2010 році новим міністром внутрішніх справ і охорони здоров'я став Бертель Гордер.

Примітки[ред. | ред. код]