Міти метаморфоз, або Пошуки доброго світу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Міти метаморфоз, або Пошуки доброго світу»
Автор Богдан Рубчак
Дизайн обкладинки Андрій Кісь
Мова українська
Місце Львів
Видано 2012
Сторінок 484
Тираж 1000
ISBN 978-966-441-286-8
let Цей твір потрапив до списку ста найкращих творів української літератури за версією ПЕН-клубу

«Міти метаморфоз, або Пошуки доброго світу» — збірка літературно-критичних статтей українського письменника та літературознавця Богдана Рубчака, що була опублікована у видавництві «Піраміда» в 2012-му році. До книги увійшло 13 есеїв, два з яких («Шевченкові профілі й маски», «Поетичне бачення землі») було перекладено з англійської.

Попри те, що до видання увійшла «лиша частина Рубчакових критичних праць», воно вперше демонструє "зріз" доробку дослідника і є «своєрідним підсумком [його] літературознавчого доробку»[1].

Зміст[ред. | ред. код]

Шевченкові профілі й маски: іронічні ролі «я» у поезії Кобзаря[ред. | ред. код]

Пробний лет (тло для книги)[ред. | ред. код]

Вперше опубліковано як передмова до книги «Остап Луцький ‒ молодомузівець».[2] У ній дослідник детально висвітлює постання символізму як напрямку: від По і Бодлера, через Рембо і Верлена до злету цього напрямку наприкінці століття. Рубчак подає національні контексти / інваріанти символізму (бельгійський, англійський, польський, російський), аби врешті решт перейти до його українського вияву (який він тлумачить як «передсимволізм»).

Стаття є однією з перших спроб показати витоки і становлення символізму в українській літературі й, певною мірою, є предтечею праці Соломії Павличко «Дискурс модернізму в українській літературі».[3]

Потала нещадних спраг. Про ранню поезію Маланюка[ред. | ред. код]

Серце надвоє роздерте[ред. | ред. код]

В колі Хорса[ред. | ред. код]

Міти метаморфоз, або Пошуки доброго світу[ред. | ред. код]

Поетичне бачення землі: три слов'янські варіанти[ред. | ред. код]

Вирішальні зустрічі (Про творчість Богдана Нижаківського)[ред. | ред. код]

Поезія антипоезії. Загальні обриси поезії Юрія Тарнавського[ред. | ред. код]

Міти чужинки. Уваги до творчости Патрісії Килини[ред. | ред. код]

Меандрами Віри Вовк[ред. | ред. код]

Майстер зористого «перекладу»[ред. | ред. код]

Перемога над прірвою. Про поезію Василя Стуса[ред. | ред. код]

Відгуки[ред. | ред. код]

Марія Ревакович, авторка передмови до видання, називає «Міти метаморфоз» «подією неабиякого значення». Для неї, це «передусім книга глибоких роздумів поета про поетів», при чому Рубчака цікавлять поет(к)и-міфотвор(и)ці та своєрідне «відчуження» у їхній творчості через «інакомислення». Есеї Рубчака Ревакович називає «обширними, новаторськими, теоретично обґрунтованими», а його аналізи поезій «переплітаються із філософськими міркуваннями», оскільки досліднику йдеться про «онтологічні основи поетичної творчості».

Ярослав Поліщук у рецензії для порталу Літакцент відзначає концептуальність збірки: на його думку, книга окреслює «індивідуальний "канон" української новочасної поезії». Умовно критик поділяє всіх поетів збірки на три формації: перших модерністів, модерністів міжвоєнного періоду та модерністів високої хвилі. До того ж, Рубчак «цілеспрямовано вибирає не найгучніші імена», а концентрується на поет(к)ах, які найбільше сприяли оновленню поезії й «дбали про гармонійне єднання традиції й новизни».

Крім того, на думку Поліщука, Рубчак «володіє рідкісним даром говорити про складне просто й зрозуміло», а його есеї «є ніби начерками до великої праці (…), що має в майбутньому постати». Написані в той самий час (1960-1980-ті), коли на території України панували нині вже забуті «соцреалістичні критики», «Рубчакові нариси – з їхнім чітко заявленим методом та багатством інтелектуального тла — досі сприймаються з неослабним інтересом».

Іван Лучук у рецензії для порталу Захід відзначає своєрідну полеміку Рубчака із книжкою Григорія Грабовича «Тексти і маски». Погоджуючись із поетичною «рамкою», запропонованою упорадником книжки, Лучук додає, що «в кожному його тексті про іншого поета проступає він сам». На думку рецензента, «цю книжку есеїв (…) можна прирівняти до художньої книжки», а про кожну з її статей «можна було б написати окрему розлогу рецензію».

Статті та есеї, що не увійшли до книжки[4][ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Міти метаморфоз, с. 7
  2. Пробний лет (тло дня книги) // Остап Луцький ‒ молодомузівець. [Архівовано 7 червня 2021 у Wayback Machine.] — Нью-Йорк, 1968. — с. 9‒44.
  3. «Варто зазначити, що стаття про галицьких «музаків» початку ХХ століття «Пробний лет», у якій автор прагне ідентифікувати характер естетичних пошуків молодих поетів, представляючи його в формулі «передсимволізму», мабуть, найбільш відома українському читачеві (її було публікувано кількакратно в 1990-х роках), вона здобула заслужену репутацію одного з найпроникливіших досліджень української «модерни».» // Ярослав Поліщук. До одвічних метаморфоз поезії
  4. Детальніше дивись бібліографію есеїв Рубчака [Архівовано 6 червня 2021 у Wayback Machine.] на сайті україністики торонтського університету

Джерела[ред. | ред. код]

  • Рубчак Б. Міти метаморфоз, або Пошуки доброго світу: есеї / упоряд. Василь Ґабор. – Львів, ЛА «Піраміда», 2012. – 484 с.

Посилання[ред. | ред. код]