Набу-шум-лібур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Набу-шум-лібур
Народився 11 століття до н. е.
Помер 11 століття до н. е.
Країна Вавилон
Діяльність суверен
Посада Цар Вавилону[d]

Набу-шум-лібур (Набу-шуму-лібур) (д/н — 1026 до н. е.) — цар Вавилону близько 10331026 років до н. е. Ім'я перекладається як «Набу, нехай нащадок залишається здоровим».

Життєпис[ред. | ред. код]

Приписується до IV Вавилонської династії (II династії Ісін). Родинні стосунки з попередніми царями не зрозумілі. Обмаль артефактів знайдено з його ім'ям: текст з Ніппура про придбання землі 9відноситься до 1-го року панування Набу-шум-лібура), гирька у формі качки та релігійний текст з пророцтвом.

Протягом усього панування вимушен був протистояти нападам племен сутіїв на царство. Було сплюндровано область Аккад, захоплено і пограбовано Ебаббару — храм Шамаша в Сіппарі. Про кінець панування нічого невідомо. Втім вважається, що зазнав поразки від арамейських племен, що зрештою захопили Вавилон. На півдні утворилася Друга держава Країни Моря.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J. A. Brinkman (1968). A political History of Post-Kassite Babylonia, 1158—722 B.C. Pontificium Institutum Biblicum. pp. 147—148.
  • Grayson A.K., Königslisten und Chroniken. B. Akkadisch, w: Reallexikon der Assyriologie, tom VI (Klagesang-Libanon), Walter de Gruyter, Berlin — New York 1980-83, s. 86-135.
  • Stephen Bertman (2005). Handbook to Life in Ancient Mesopotamia. Oxford University Press. p. 97.