Нуттунен Марія Андріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нуттунен Марія Андріївна
Народилася 20 лютого 1911(1911-02-20)
Торосово (Ленінградська область), Петергофський повітd, Санкт-Петербурзька губернія, Російська імперія
Померла 25 жовтня 1965(1965-10-25) (54 роки)
Поховання Богословське кладовище
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність доярка
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
орден Леніна орден Трудового Червоного Прапора

Марія Андріївна Нуттунен (1911-1965) — бригадир племінного молочного радгоспу «Торосово» Міністерства радгоспів СРСР, Ленінградська область. Герой Соціалістичної Праці.

Біографія[ред. | ред. код]

Дівчинкою прийшла у щойно організований радгосп «Торосово». На фермі, поряд з досвідченими доярками, навчилася всім прийомам і тонкощам професії. Незабаром її призначили бригадиром. Колектив славився високими надоями, деякі корови давали по 7 тисяч кілограмів молока на рік.

Влітку 1941 року, коли лінія фронту наблизилася до садиби радгоспу, брала участь у перегоні стада у Вологодську область. Перебуваючи в евакуації, бригада відправляла молоко у військові частини та в дитячі будинки. Незважаючи на труднощі, вдалося зберегти худобу, яка потім склала племінне ядро в тваринництві радгоспу «Торосово».

Після війни заново будували тваринницькі будівлі, обладнали скотні двори, заготовляли корми. Намагалася поліпшити раціон годівлі і методи догляду за тваринами, раціонально організувати працю доярок, вивчала зоотехніку і ветеринарію. Вона раніше всіх з'являлася на фермі і пізніше всіх поверталася додому. Особливу увагу приділяла правильному вихованню молочної худоби, підготовці цінних вітамінних кормів, поліпшення породності. Своїм досвідом, спостереженнями і висновками поділилася в брошурі «Кажуть майстри сільського господарства». Вже в 1948 році від 16 корів її бригадою отримано від кожної корови в середньому по 5916 кілограмів молока з вмістом 213 грамів молочного жиру.

Останні роки працювала на птахофабриці «Лаголово» в Ломоносівському районі. Похована на Богословському кладовищі міста Санкт-Петербурга.

Нагороди[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 жовтня 1949 року за отримання високої продуктивності тваринництва Нуттунен Марії Андріївні присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».

Нагороджена орденом Леніна, двома орденами Трудового Червоного Прапора, медалями.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Нуттунен Марія Андріївна. // Сайт «Герои страны» (рос.).
  • Герои земли Ленинградской. Л.: «Лениздат», 1967
  • Книга памяти. Звезды Славы. Ленинградская область. Том 2. — СПб. Вести, 2009