Ніжинські вісті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Ніжинські вісті» — газета, яка виходила двічі на тиждень з 21 березня 1942 до 30 травня 1943 у місті Ніжин Чернігівської області, орган Ніжинського міського управління.

Видання контролювалося батальйоном пропаганди для України.

Вміст

[ред. | ред. код]

Хроніка подій на фронті та міжнародна ситуація висвітлювалася в рубриках «Повідомлення з фронту», «З Головної квартири Фюрера», «За кордоном», «В дзеркалі тижня», «У світлі подій». Рубрика «По Україні» присвячувалася економічному життю країни, з особливою увагою до розвитку сільського господарства, яке повинно було забезпечувати і фронт, і тил. Політичні матеріали про Німеччину ілюструвалися фотографіями, а про СРСР – карикатурами. Держави-союзники СРСР оцінювалися тенденційно. Життя українців у Радянському Союзі подавалося виключно в негативному світлі, багато агітаційних матеріалів закликали українців їхати на роботу до Німеччини.

Газета також публікувала постанови, розпорядження, звернення та оголошення від місцевої влади.

Культурні теми висвітлювалися в рубриці «Культурна хроніка», а в 1943 році додалися гумористичні рубрики «Трохи сміху» та «Наші короткі історії».

Рубрика «Веселка» була присвячена матеріалам для дітей у школі та вдома, і вміщувала загадки, приповідки, вірші, казки, оповідання.

Випуски завершувалися оголошеннями та інформацією про репертуар театру і кінотеатру.

Редактори

[ред. | ред. код]

Редакторами були І. Ярешко, М. Лисий та С. Ярошевський.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Ніжинські вісті / К. М. Курилишин // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / Редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2021. – Режим доступу : https://esu.com.ua/article-74135
  • Ніжинські вісті - Цифровий архів. LIBRARIA. Процитовано 31 серпня 2024.

Література

[ред. | ред. код]
  1. Черняков Б. І. Окупаційна і легальна періодична преса в Україні, 1941–1944: Джерела дослідж. Бібліографія. К., 2005;
  2. Курилишин К. Українська легальна преса періоду німецької окупації (1939–1944 рр.): Істор.-бібліогр. дослідж.: У 2 т. Т. 2. Л., 2007.
  3. Т. Ф. Дорохіна, О. А. Кіріченко. Життя населення Ніжинщини в період німецької окупації 1941–1943 рр. На шпальтах газети «Ніжинські вісті».pdf.