Обговорення:Біленький Ярослав Теодорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Про довіру «авторитетним» джерелам[ред. код]

Я дуже здивувався, виявивши, що не можна довіряти Енциклопедії історії України (точніше — деяким її авторам). У статті про Ярослава Біленького (автор І. А. Соляр; БІЛЕНЬКИЙ ЯРОСЛАВ Енциклопедія історії України) написано таке: «Н. в м. Самбір. Нар. шк. закінчив у Самборі, пізніше навч. в Сокальській г-зії. Вищу освіту розпочав на філос. ф-ті Львів. ун-ту, а завершив у Віденському університеті. Від 1906 – учитель укр. мови й літератури». Дивина. Бо:

По-перше, його батько, Теодор Біленький, 1882 року закінчивши Львівський університет, на 1883 рік (коли народився син Ярослав) учителював у Сокальській промисловій школі. До Самбора він перебрався допіру 1894 року, де був директором учительської семінарії(1894–1915 і 1918–24) (БІЛЕНЬКИЙ ЯРОСЛАВ Енциклопедія сучасної України).

По-друге. Ярослав Біленький ніяк не міг навчатись у Сокальській гімназії. Її відкрито 1906 року, саме тоді, коли (як стверджує Соляр) він уже почав викладати українську мову й літературу. До слова. Директором Сокальської гімназії він був у 1918-му.

Тому роблю відповідні правки у цій вікістатті. Хто хоче, нехай звертається з претензіями до редакції ЕІУ чи до самого І. Соляра. Сам я не маю на те сили. Олег-літредобг. 05:11, 25 березня 2020 (UTC)[відповісти]


Статистика відвідуваності сторінки «Біленький Ярослав Теодорович»