Обговорення:Вірменська католицька церква

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Виникла внаслідок унії частини Вірменської апостольської церкви з Римським Апостольським Престолом.

Це не вірна думка. У будь якої Апостольскої Церкви немає ніяких "частин". Церква є цілістний организм, а кожна відокреленна частина є відпавшею від Церкви. Але не було навіть и відпавших частин. А тому не було неякої Унії, а був перехід у Католицізм декілька колишних епископів ВАЦ, без епархій та без вірян. Вони не передали Риму вірменських єпархій с громадою вірних, але створили параллельну иерархию, зібравши під своею владою вірмен, яки и до того були россіяними по Близькому Сходу халкідонитами.

Перша унія Апостольської вірменської церкви з Римом тривала з 1195 по 1375 роки.

Це антіісторична фальсифікація. Католицька Церква намагалась в цей період створити унию с ВАЦ, але це їй не вдалось зробити. В таке вірять лише сами вірмено-католики, але ж Вікіпедія не сайт вірмено-католиків, щоб їх віруваня подавати як факт.

Під впливом світських влад і тісного зв'язку Кілікійського царства з Заходом була укладено унія Вірменської церкви з Римом.

Вплив дійсно був з боку кілікійських царів, але їх влана не расповсюджувалась на всю ВАЦ, а тому унія залишилась нездийсненной.

Проте, унія не поширювалася за межі Кілікії і з розпадом 1375 року Кілікійського князівства припинила існування.

Така думка могла виникнути в голові людини, яка навіть не здогадіваеться, що ВАЦ є единою Церквою, и не може бути такого, щоб в Кілікії частина Церкви з ії загально-вірменським патриархом була в унии з Римом, а більша частина в Вірмении не була. Це був би роскол на дві Церкви и в Вірмении був бі обраній новій патріарх. Але в цьому не було потреби, по патриарх ніколи не був униатом.

У 1439 році на Флорентійському соборі унія була відновлена, проте, охопила лише порівняно невелике число вірмен.

Як могло бути "відновлено" те, чього не було?

У 1630 році єпископ львівської єпархії Вірменської апостольської церкви Микола Тарасович публічно склав визнання католицької віри, а в 1635 визнав владу папи Урбана VII,

А чому в статьї не вказуеться. що ця уния була створена під политичним тиском, тобто була насильницькою?

відновивши тим самим єдність з Римом.

Зовсім хибна думка. Львівська єпархия ВАЦ николи не була в єдності з Римом, то як вона могла "відновити" ту єдність?

У 1742 році папа Бенедикт XIV виділив Вірменську католицьку Церкву в окремий Патріархат,

Саме утворення цього патріархату, і є початок иснування т.з. вірмено-католицької Церкви, а не "виділення" в окрему структуру.

Вибачаюсь за свою мову. Николі не вивчав... D.Samuel