Обговорення:Да Луж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: NickK у темі «Помилки» 5 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилки[ред. код]

Звертаю увагу, що наразі в статті є дві дуже грубі фактичні помилки.

  • Офіційна назва не є Спортивний стадіон Лісабона і Бенфіки. Він-то називається порт. Estádio do Sport Lisboa e Benfica, але не порт. (Estádio do Sport) Lisboa e Benfica, а порт. Estádio do (Sport Lisboa e Benfica), де pt:Sport Lisboa e Benfica — офіційна назва клубу «Бенфіка». Ця офіційна назва не має усталеного перекладу українською, оскільки традиційно такі назви українською не передаються, та й португальською вона зазвичай вживається скорочено (S.L. Benfica). Тобто правильним перекладом офіційної назви українською буде Стадіон «Бенфіки».
  • Неофіційна, але всесвітньо впізнавана назва порт. Estádio da Luz не означає «Стадіон світла». Назва стадіону походить не від світла, а від навколишнього району Луж, назва якого, своєю чергою, походить від парафіальної церкви pt:Igreja de Nossa Senhora da Luz (Carnide), і вже її назва походить від світла. Тобто це стадіон в районі Луж, а не стадіон світла.

Я виправляю ці помилки і повертаю статті попередню назву, широко впізнавану та вживану в україномовних джерелах. В усіх Вікіпедіях (включаючи рідну португальську) назва йде саме від Луж (d:Q7875112), не бачу причин нам відхилятися від цього. З іншого боку, я обрав назву Да Луж лише як попередню, і я не певен, що вона справді оптимальна — можливо, кращою буде якась інша назва, похідна від слова Луж. Як варіанти — Ештадіу да Луж (наприклад, ja:エスタディオ・ダ・ルス, bg:Ещадио да Луж) або Луж (стадіон) (наприклад, lt:Luz stadionas, mk:Стадион Луж). Тож якщо поточна назва Да Луж видається невдалою, можна обговорити тут кращу — NickK (обг.) 23:35, 25 квітня 2019 (UTC)Відповісти