Обговорення:Капуста городня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кормова капуста [Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef.]. Її обробляють повсюдно, навіть у Заполяр'ї. На корм використовують лістостебельной масу, що володіє молокогонним дією. У ній міститься 12 … 14 % сухої речовини, 1,5 … 5,4 % цукрів, 1,2 … 4 % білка, мало клітковини. Згодовують її в свіжому вигляді, що силосується. Норми згодовування великій рогатій худобі не повинні перевищувати 15 … 25 кг на добу, так як в ній містяться гірчичні масла, що викликають у тварин захворювання щитовидної залози і погіршують смак молока. Силосують лістостебельной масу зазвичай в суміші з іншими культурами. Капусту, як правило, використовують як останню культуру в зеленому конвеєрі, в тому числі на корені. Зелену масу, що піддалася дії морозу, тварини поїдають після відтавання. Урожайність лістостебельной маси 30 … 35 т / га. Іноді вона досягає 70 … 80 т / га.

Кормова капуста — дворічна рослина. У перший рік вона утворює стебло (стеблеплод) товщиною 3 … 5 см (в розріджених посівах до 10 см), довжиною 30 … 100 см з соковитою серцевиною. Листя довжиною до 70 … 80 см. Вся рослина покрита восковим нальотом.

Тривалість вегетаційного періоду в перший рік 140 … 160 днів. Дорослі рослини можуть відновлювати вегетацію після заморозків до -14 ° С, не втрачаючи при цьому зеленого забарвлення (за умови поступового відтавання). Накопичення вегетативної маси триває до настання стійких холодів, до пожовтіння нижніх листків.

Кормова капуста — вологолюбна рослина, але не переносить близького залягання грунтових вод. Добре вдається на заплавних грунтах, погано — на легких. На кислих грунтах часто уражається капустяної килою. Не рекомендується висівати її після рослин сімейства хрестоцвіті.

Під капусту вносять гній в дозі 20 … 40 т / га і мінеральні добрива. Розмножують насінням і розсадою. Насіння висівають одночасно з ранніми яровими культурами, норма висіву 3 … 3,5 кг / га при ширині міжрядь 60 і 70 см. При слабкій засміченості полів і високому рівні агротехніки норма висіву насіння знижується до 1 … 1,2 кг / га. Глибина посіву 1 … 3 см. Кормова капуста витримує і посів на глибину до 6 см, що дозволяє проводити боронування грунту при затримці сходів. Висівати насіння можна зерновими та овочевими сівалками, застосовуючи баласт. Після посіву поле накочують. При вирощуванні на силос у фазі чотирьох листків проводять букетіровка при довжині букета 20 см, довжині вирізу 30 см, залишаючи в букеті 3 … 4 рослини. При наявності на 1 га 100 … 150 тис. Рослин сходи не проріджують.

Розсаду висаджують при появі у рослин 4 … 5 справжніх листків — приблизно через 2 тижні після посіву капусти насінням. Ширина міжрядь при посадці кормової капусти 60 або 70 см, відстань між рослинами в рядку близько 15 см. Висаджувати розсаду краще в похмуру погоду і після дощів. Проводять також посадку (по 2 рослини в гніздо) за схемами 60 × 60 см, 70 × 25 … 30 см і 60 × 40 см. В поукосних посівах висаджують по 3 … 4 рослини в гніздо при нормі висадки 75 … 100 тис. Рослин на 1 га. Посадка розсадою дозволяє подовжити вегетаційний період рослин, підвищити їх урожайність, але збільшує витрати праці. У період вегетації проводять розпушування міжрядь, боротьбу зі шкідниками, особливо з капустяної білявкою.

Від сходів до укісні стиглості проходить близько 110 днів, В поукосних і пожнивних посівах цей період скорочується до 70 … 80 днів. На силос використання кормової капусти одно-укісні. На зелений корм з рослин можна в кінці серпня обривати нижні 4 … 5 листків. На зелений корм для двуукосного використання більше підходять безрозсадні посіви. При цьому 1-й укіс проводять на висоті близько 30 см. При двуукосном використанні урожай може бути в 1,5 рази нижче, ніж при одноукосном, але маса більш облистнені і краще поїдається. На загущених посівах випасають велику рогату худобу, свиней. Використовувати на випас можна капусту, висівають на перезалужаемих ділянках кормових угідь перед посівом трав. На силос кормову капусту можна прибирати з подрібненням і без подрібнення.

Використовують зелену масу кормової капусти у свіжому вигляді до листопада і навіть взимку. При настанні морозів призначену для згодовування в свіжому вигляді капусту підвозять до тваринницьких приміщень, укладають в штабелі, при сильних морозах вкривають снігом.