Обговорення:Обкотиші

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Blast furnace chip worker 12 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

В обох статтях йдеться про одне й те саме. Єдина проблема це назва цих ку́льок українською мовою. У небагатьох україномовних виданнях з металургії совєцького часу вони звуться "окатиші" на російський манер хоча більш правильно було б називати їх, скоріш за все, "обкатиші". Чи є "обкотиші" більш вірною назвою про це треба обговорити. Чи можна їх називати "котуни" також треба обговорити. Можливо їх можна було б називати й "обкатання" накшталт "картоплиння" тощо. Вибір назви має базуватись перш за все на вимогах правил української мови і вже потім на досвіді практичного вживання назви обкатишів, покищо назову їх так, українською мовою у сучасній Україні - у документації, літературі, усній мові (на кількох металургійних заводах України у масовій кількості працюють україномовні люди, наприклад, у Кривому Розі). Практика на другому плані бо за умов нещодавної русифікції могла закріпитися невірна практика називання цих ку́льок, зроблених зі збагаченої руди.

Чи припустимі варіанти обкатуші обкотуші?

Отож, перед нами стоїть та сама проблема, що стояла не так давно, лише у 1960 - х роках, перед тими, хто вигадав вреші решт слово "окатиш" у російській мові. Як можна їх оці ку́льки назвати окатиші, обкатиші, обкотиші, котуни, окатки? Всі наведені назви взяті з двох статей, що пропонуються для об'єднання. Тут моли б допомогти саме україномовні. Не обов'язково мати якесь відношення до металургії. Окатиші роблять з дуже мілко подрібненої збагаченої залізної руди, що представляє собою пил, порох, ба навіть частково пудру. Цей пил трохи зволожують і починають обкатувати - часточки зволоженого пилу злипаються у грудочки які збільшуються по мірі продовження процесу і стають такми собі ку́льками.

Питання про назву необхідно обговорити з таких причин 1. Необхідність кодифікування назви за умови коли у статтях Української Вікіпедії трапляються щонайменьше п'ять варіантів, 2. В Україні виробляються мільйони тон обкатишів, використовую це слово зовсім не будучи впевненим, що саме воно є вірним, щороку і так буде, скоріш за все, ще десятиліттями, хоча агломерат вважається більш прийнятною сировиною, тобто це поняття для нас не є стороннім.

Особисто я вважаю більш вірною назвою "обкатиші" хоча звучить чи то не дуже чи то незвично. Саме під такою назвою збирався топіру написати статтю про ці ку́льки, виявилося, що така стаття вже є, точніше цілих дві статті про одне й те саме лише під разними назвами Обкотиші й Котуни. Інколи припадає до думки "окульки" або "обкульки". Наверзається ще й таке собі неочікуване "обкатання" хоча ця збірна назва мабуть також не дуже. Blast furnace chip worker 15:18, 15 липня 2011 (UTC)Відповісти