Обговорення:Стрий (річка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чому річку Стрий так назвали? Є така легенда:

  Жили колись два потоки, два брати під горою Явірник. Старший був поміркований, розважний, а молодший запальний, загонистий. Ніколи не думав, що завтра буде, аби лиш нині йому було добре.
  Якось вирішили брати помандрувати десь далеко, подивитися, який-то світ там, на долах. Домовились вийти наступного дня на світанку.
  Старший каже:

-Лягаймо, брате, спати, бо завтра вдосвіта треба вставати. Дорога далека, місця не знані. -Ти лягай собі, а я ще погуляю, подивляся з гори, як сонечко йтиме на ніч спочивати.

  І побіг, аж вітер за ним знявся. Спати ліг пізно, на тій горі, де сонце проводжав. Так міцно заснув, що й не чув, коли втарший пробудився. Той кликав його, шукав, а потім сяйнув йому здогад, що молодший, певно, сам пішов у мандри, не чекаючи його. Тоді й старший брат рушив у путь, вибираючи зручнв місця, рівні долини поміж горами, загнув півколо аж попід Турку, далі завернув на Кропивник, Довге, Корчин...
  А тим часом молодший схопився, коли сонце було високо в небі, - старшого брата нема. Зірвався - і помчав навздогін просто через гори, нетрі і скелі, шумить, піниться. Ледве наздогнав старшого там, де він мав уже вибиратися на широку рівну долину. Вперся йому в правий бік, ухопився рукою, бо далі вже сам не мав сили йти.
  А звалися ті брати Стрий і Опір. Старший, спокійний - Стрий, а молодший, швидкий і бурхливий, - Опір.
  Брати Стрий та Опір мали родича, який називався Дністер. То вони до нього і поплили. А потім уже всі троє - аж туди, де збиралися води майже з усієї України, - до Чорного моря.
  Люди полюбили розважного старшого брата, побудували над ним місто, і то не маленьке - Стрий.

Хоча річка Стрий тече не тільки через місто Стрий, тоді чому її назвали саме на честь цього міста? Якщо ви знаєте відповідь, то напишіть її будь-ласка. Також, якщо ви хочете більше інформації, звертайтеся: https:/vk.com/id218520776