Обговорення:Фізичний закон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рік 2010 2011
Переглядів 866 1961
Статтю «Фізичний закон» поліпшено в рамках конкурсу «Вікіпедія для школи»
(1 грудня — 28 лютого 2022 року)

УНІВЕРСАЛЬНІ ЗАКОНИ ПРИРОДИ



ЗАКОН БОРОТЬБИ ЗА ВИЖИВАННЯ – основоположний закон Природи (до людського суспільства включно), що мотивує боротьбу всих її компонентів на мікро і макро рівнях за кращі умови свого існування та відтворення як виду, – рушійна сила розвитку живої Природи (соціального прогресу).

Похідні закону боротьби за виживання:


ЗАКОН АДАПТАЦІЇ. – Природа з метою виживання неодмінно прагне пристосуватися до умов свого існування: пристосування окремих одиниць живої Природи до кращих умов свого існування у власному середовищі спонукає їх до взаємної конкуренції.


ЗАКОН СЕЛЕКЦІЇ. – Природа в процесі адаптації обирає лише один єдиний, найбільш оптимальний напрям розвитку, заперечуючи (пригнічуючи) вірогідність решти напрямів: виключає можливість розвитку одночасно в декількох напрямах за однакових умов.


ЗАКОН ЕВОЛЮЦІЇ. – Природа в своєму прагненні до виживання розвивається методом селекції (відбору) виключно по висхідній, у напрямі невпинного самовдосконалення: виключає вірогідність руху в зворотному напрямі; жодним чином не може розвиватися на шкоду собі, на самознищення [ніякого апокаліпсису!].


ЗАКОН ТРАНСФОРМАЦІЇ. – Природа в ході еволюції систематично удосконалює власну форму в міру розвитку свого змісту: кількісний чинник зростання періодично трансформується в якісний (у разі стримування – революційний) чинник перетворення.


ЗАКОН РЕАКЦІЇ. – Природа в порядку самозбереження протидіє зовнішньому на неї впливу, вдаючись до адекватного захисту: мстить за насильство над собою (проте деградує в результаті надмірного ззовні насильства, втрачаючи здібність до саморозвитку).


ЗАКОН РЕГЕНЕРАЦІЇ. – Природі притаманна здатність самовідновлювати свій нормальний стан (у разі деформації) за умови припинення насильства над її процесами ззовні; штучному відтворенню Природа не підлягає.



УНИВЕРСАЛЬНЫЕ ЗАКОНЫ ПРИРОДЫ