Обговорення:Церква Святого Духа (Гукливий)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Статтю «Церква Святого Духа (Гукливий)» створено або суттєво доповнено в рамках конкурсу «Пишемо про Закарпаття разом» учасником A gavryush.
Від розміру та якості вмісту цієї статті станом на 22 грудня 2012 залежить остаточний бал конкурсанта, який її створив чи доповнив.
Долучайтеся до конкурсу написанням та покращенням статей із запропонованого списків Закарпаття!

Для опрацювання[ред. код]

Святодухівська церква розташована у дуже мальовничому місці — з одного боку різнобарвне передгір’я з усіма принадами сільського життя, з другого — гірська річка Гукливчик. Це центральна церква району, її будівництво орієнтовно датоване 1765 роком. Свого часу тут навіть функціонувала школа дяків. Старші люди пам’ятають, як колись на свята тут проводилися богослужіння, а ще знають, що іконостас розписував німецький художник Франц Пеєр. Унікальний розпис зберігся від самого 1784-го. У церкві тривають реставраційні роботи, на час яких іконостас надійно запакували у захисну плівку.

Наразі у церкві проведено невідкладні протиаварійні роботи — замінено гонтове покриття та лемех, пошкоджені часом і погодними умовами елементи конструкції, оновлена центральна баня храму. У планах на найближче майбутнє — перекриття дзвіниці, чистка іконостаса і фіксація живописного шару, часткова заміна підлоги і встановлення охоронної пожежної сигналізації.

Церква і територія навколо неї перебувають на балансі сільської громади, яка зацікавлена у відновленні унікального храму. Коштом сільради була виготовлена проектно-кошторисна документація, а на початку 2000-х власні гроші на порятунок архітектурної пам’ятки давав тодішній керівник області Геннадій Москаль констатують у прес-службі ОДА.

Цього року Святодухівська церква та дзвіниця XVIII століття увійшли у ТОП-10 принад туристичного Закарпаття в номінації «Архітектурна цінність».

(05.01.2019 Відновлюють унікальні дерев’яні храми Василь НИТКА... http://www.golos.com.ua/article/312039) --Perohanych (обговорення) 08:54, 8 січня 2019 (UTC)[відповісти]