Обговорення Вікіпедії:Віківишколи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Brunei у темі «Інший погляд на вишколи» 8 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інший погляд на вишколи[ред. код]

Типова (вже традиційна) методика тільки декларує, що її мета — «допомогти учасникам дістати мотивацію для редагування Вікіпедії». Насправді мотивація формується шляхом переходу від окремих ситуативних спонукань навчаємого до стійких мотиваційних утворень шляхом систематичної актуалізації. Тобто наше основне завдання навчити слухача критично читати вікіпедію, бачити її недоліки, прибрати психологічні бар'єри для активного втручання — редагування з метою їх усунути.

Що пропонує типова методика віківишколу?

  • Вікіпедія — це доступ до знань великій кількості людей.
  • Вікіпедія — волонтерський проект. Якість Вікіпедії залежить від нас.
  • Вікіпедія — вільна, її матеріали дозволено використовувати усім на умовах вільної ліцензії.
  • Вікіпедія не належить комусь одному і ніхто не може її привласнити
  • Wikimedia Foundation, Inc — неприбуткова організація
  • Вікімедіа Україна — громадська організація, яка сприяє розвиткові спільноти та проектів Фонду Вікімедіа в Україні 
  • Як діє Вікіпедія? (зберігаються всі минулі версії статті, внесок кожного користувача публічний, кожна стаття має сторінку обговорення, ключові рішення — через відкриті обговорення тощо). Скільки в українській вікіпедії редакторів, патрульних, адміністраторів, бюрократів і чекюзерів, активність редакторів і кількість переглядів статей та інша непотрібна для редагування інформація
  • Філософія Вікіпедії (п'ять основ, чим не є Вікіпедія, нейтральна точка зору, критерії значимості та інше)
  • І нарешті, як же ж редагувати Вікіпедію. І з чого воно починається?

Редагування: чи потрібно реєструватись? Реєстрація забезпечує Ім'я (або псевдонім) замість номера (IP-адреси), персональний список спостереження змін у статтях, сторінка користувача, власна сторінка обговорення. І тільки після цього починається спілкування про те як саме редагувати статті Вікіпедії. При цьому питанню стилю (тобто відповіді якою ж має бути стаття у Вікіпедії приділяється уваги АЖ ОДИН АБЗАЦ).

Поглянемо на це не очима редакторів Вікіпедії, які мають за плечима тисячі, а то й сотні тисяч редагувань, ревно слідкують за числом створених «мною любимим» добрих і вибраних статей, свято вірять в слова Джиммі Вейлза про непорушність п'яти стовпів і сторінки користувача з трьома десятками шаблонів, включно з тими, чим харчується юзер, вважає він помаранчеву революцію найбільшим досягненням українського народу чи підтримує возз'єднання Північної Інгрі з Фінляндією.

Вікіпедія — онлайнова енциклопедія? Круто! Я бачив у гуглі. Що вона нічия, її матеріали можна використовувати усім — теж здорово. Але я можу завантажити й кращу — і теж безкоштовно. Який мені зиск що її можна «використовувати в комерційних цілях»? Аби я хотів на ній наваритись певно не прийшов би на вишкіл як її редагувати — обрав би курс «як заробити на Вікіпедії». Краще поясніть мені чому в ній є стаття про Кірка ван Гутена (для того хто не знає поясню — це типовий 41-річний невдаха і безробітний, батько Мілгауса), а нема про Юрія Коваліва (це український поет, лауреат Шевченківської премії). І чому про Баглі в окрузі Кліруотер написано в десять раз більше ніж про рідну Станіславівку, про яку відомо що це село в Коломийському районі Іванофранківщини. І що робити? Хотів почитати у Вікіпедії, в якій кажуть усе є, про службові частини мови — не знайшов. А в статті про члени речення написано тільки що їх п'ять, і що Вася дурень. Це ж дурня, що робити.

Виходячи з цього альтернативою є розглядати учасників вишколів не як стовідсоткових вмотивованих потенційних дописувачів, що прийшли тільки дізнатися як же це робити, а як читачів, пасивне зацікавлення яких треба спрямувати до активного редагування

То ж про що має йтись на віківишколі?

Аудиторія — не дописувачі, а читачі. Тож починати треба з того, як читати вікіпедію.

  1. Якщо бачите в статті матюки, дитячі капості — просто приберіть їх. Адже її читатимуть ще десятки людей. Виправте орфографічні помилки. Це просто. Сміливо тисніть на кнопку «редагувати».
  2. Як пересвідчитися що все написане в тій чи іншій статті — не чиясь вигадка, а достовірна інформація. Пояснити що у Вікіпедії нема редколегії, тож будь-яку інформацію в ній слід обов'язково перевіряти. Вікіпедія — не АД! Що таке «авторитетні джерела». Кожна стаття містить розділи «джерела» і «примітки», за якими можна перевірити інформацію. Якщо їх нема — довіряти такій статті не можна. Знаєте де є достовірна інформація — додайте посилання.
  3. Є питання? Пишіть на сторінку обговорення. До речі, там вже хтось міг написати важливі зауваження, тож переглянути її не завадить.
  4. В статті мало інформації? Можна переглянути статті іншими мовами, які ви знаєте. Для цього є інтервікі. Як дізнатись про більш загальне і суміжні поняття? Для цього є категоризація і вікіфікація. Синій колір — інформація. Червоний — її відсутність. Стаття чекає свого автора.
  5. Хочете виправити статтю — беріть підручники, довідники, словники і вперед! Але не забувайте про авторське право. І про стиль. Не додавайте свої власні ідеї, концепції, гіпотези — тільки перевірену загальноприйнятну інформацію.
  6. А чому б не «засинити» червоні поняття! Писати нову статтю так як і правити вже створену. Тиснете на «червонця» і поїхали. Тільки не

забувайте про структуру енциклопедичної статті.

Це усе що потрібно знати аби перейти від читання до редагування і почати писати Вікіпедію.

Реєстрація, п'ять основ, правила і поради, вилучення, перейменування, завантаження зображень на сховище, нейтральна точка зору і і біографії живих людей — це другорядне, інформація яка зацікавить того, хто вже взявся за редагування. Про бейджики на сторінку користувача, смайлики і кнайпу взагалі не говорю. І про сервери Фонду вікімедія та важку працю Вікімедіа-Україна. Без цього можна не один рік редагувати вікі і не помітити своєї «ущербності». А хто захоче — згодом розбереться.

Запропоноване, звісно, не готовий «альтернативний» алгоритм віківишколу. Швидше накид. Який може бути інтегрований до вже використовуваних методик в залежності від рівня аудиторії і викладача.

— Pavlo1

З багатьма пунктами згоден. 28-29 вересня у Національному медичному університеті відбудеться віківишкіл, у якому я спробую поекспериментувати з форматом. Запрошую долучатися (проспект Перемоги 34, ст. м. «Політехнічний інститут», морфологічний корпус (центральний, з колонами), 17-00 — 19-00).--Brunei (обговорення) 12:40, 23 вересня 2015 (UTC)Відповісти