Обговорення користувача:Maxim Gavrilyuk/Лагена і зчленівна кістка (18.06.2011—19.06.2011)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Повний архів: Обговорення_користувача:Maxim Gavrilyuk/АвтоАрхів
Обговорення: Обговорення_користувача:Maxim Gavrilyuk

Лагена і зчленівна кістка[ред. код]

Добрий день! Я вирішила трохи доповнити статтю вухо, зокрема інформацією про будову органів слуху у різних тварин і еволюцію слуху. В мене виникло кілька питань стосовно термінології, можливо, Ви зможете мені допомогти:

  • чи справді термін «lagena» (в розумінні частини внутрішнього вуха риб та амфібій) перекладається українською як лагена?
Взагалі термін лагена існує, проте згодом подивлюсь, можливо є інші його переклади.
  • чи перекладається Hyomandibula як гіомандибуляр, ось тут такий термін вживається, але не знаю наскільки там правильна термінологія.
Звісно, це гіомандибуляре, синонім - підвісок.
  • «articular bone» українською буде — зчленівна кістка? у нашій вікіпедії чомусь стаття називається зчленовна кістка, то так має бути, чи терба виправити? в цього Мельника взагалі такого терміна не знайшла, а яка із підписаних там кісток articular щось не можу розібратись.
Так, вірно зчленівна кістка, тому треба перейменувати. --Maxim Gavrilyuk 14:46, 19 червня 2011 (UTC)Відповісти

Відразу дякую, перепрошую, що потурбувала. З повагою --Zlir'a 10:41, 18 червня 2011 (UTC)Відповісти

раджу почитати який-небудь базовий підручних із зоології хребетних, розділ про вісцеральний скелет. там знайдете і гіомандиубляре, і під'язикову дугу загалом, і суглобову (ЗЧЛенівну) кістку. не забудьте звернути увагу, що анатомія вуха помітно відрізняється у рибоподібних і тетрапод, а так само у ссавців від інших класів амніот.... --ursus 15:30, 18 червня 2011 (UTC)