Озерянське намисто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Озерянське намисто — група з 12 озер у Турійському районі, Волинської області. Озера розташовані між селами Пересіка, Озеряни[1], Сушибаба.

Озера Озерянського намиста мають однакове походження, знаходяться поруч, тому були об'єднанні в єдину умовну групу туристами, знавцями Волині та організаторами змагань зі спортивного орієнтування, національно-патріотичних вишколів. Поетичну назву групи озер пов'язують с назвою села Озеряни.

Межі Озерянського намиста місцями збігаються з територією загальнозоологічного Озерянський заказник (Турійський район).

Одночасно з цим існує більш широке трактування Озерянського намиста. Так називають озерне сузір`я від села Перевалів на Турійщині, яке густо розсипане з заходу на схід, аж до вододілу Турії та Стоходу. Групуючись в основному навколо Турійська та Озерян, велике Озерянське намисто нараховує близько чотирьох десятків озерець.


Озера Озерянського намиста[ред. | ред. код]

До складу Озерянського намиста входять наступні водойми: Пересіка, Гнялбище або Данилове, Панське, озеро Погоріле, Бережисте, Болотне, Озерянське, Пісочне, Зміїнець та інші.

Утворення[ред. | ред. код]

Всі озера Озерянського намиста мають карстове походження. Виникли після відходу льодовика.

Охорона[ред. | ред. код]

12 озер Озерянського намиста, разом з ділянками сосново-дубових, березово-осикових лісів віком до 85 років, болотами, чагарниковими заростями, лучними угіддями, пасовизами та іншими землями охороняються в рамках загальнозоологічного Озерянський заказник (Турійський район), утвореного за рішенням Волинської обласної ради народних депутатів від 21.10.1991, № 226[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Odzer. Пішохідний похід: Волинь. Походи по Поліссю, озера (укр) . ІЦ Полісся.
  2. Загальнозоологічний заказник «Озерянський» (укр) . ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ.