Олександр Ващук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Олександр Ващук — 14 липня 2024 року на стадіоні Олімп міста Володимир встановив рекорд України в номінації «Вихід силою на турнік». Таким чином він хоче привернути увагу до інклюзії та підтримати військових, які отримали поранення на фронті.[1]

Олександр Ващук, здійснив найбільшу кількість виходів силою на дві руки на турнік: 285 разів за 60 хвилин, тим самим побивши світовий рекорд австралійського спортсмена, результат якого — 239. Посвідчення рекордсмена спортсмену вручила керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова.[2]

Олександр Ващук входив до резервного складу паралімпійської збірної України з біатлону та лижних перегонів.[3]

Пересуваючись у колісному кріслі, він бере участь у марафонах та займається плаванням. На даний час працює у компанії YaсhtWay. Спортсмен багато тренується. Своїм прикладом Олександр надихає людей та показує, що в повноцінному житті та досягненні мрії немає і не повинно бути жодних обмежень, зокрема, й для людей з інвалідністю.[4]

Він захоплюється спортом, не раз надихав своїм прикладом інших. Професійно займався паралімпійським біатлоном, а ще на колісному кріслі був учасником різноманітних забігів чи навіть марафонів і серед його особистих досягнень — подолання дистанції на сто кілометрів в ультрамарафоні, що відбувся три роки тому на Трухановому острові у Києві.

Своїм рекордом Олександр, який з дитинства пересувається на кріслі колісному й навчився долати не лише такі бар'єри як бордюр чи східці, а й ті, які людина може сама собі настворювати у голові, хоче привернути увагу суспільства до потреб людей з інвалідністю і підтримати воїнів, які зазнали поранень, втратили кінцівки й заново вчаться жити зі своїми травмами, будувати майбутнє, досягати цілей. Олександр вважає, що потрібно бути видимим для світу, не варто замикатися у чотирьох стінах, треба боротися зі своїми страхами і ставати активним учасником суспільного життя, і це спонукатиме оточення до змін, у тому числі й у плані інклюзивності та доступності.[5]

14 липня 2024 року стадіон Олімп міста Володимир, Встановлення національного рекорду з вправи «вихід силою на дві руки»
  1. Олександр Ващук встановлюватиме рекорд України | Слово Правди — Володимирське видання (укр.). 13 липня 2024. Процитовано 30 липня 2024.
  2. Світлана, Коширець. Спортсмен Олександр Ващук став рекордсменом України. volodymyrrada.gov.ua (укр.). Процитовано 30 липня 2024.
  3. Майже 300 підтягувань на турніку: 25-річний спортсмен з інвалідністю встановив рекорд України (фото). TrueUA.info (укр.). Процитовано 30 липня 2024.
  4. Олександр Ващук встановлюватиме рекорд України | Слово Правди — Володимирське видання (укр.). 13 липня 2024. Процитовано 30 липня 2024.
  5. Олександр Ващук встановлюватиме рекорд України | Слово Правди — Володимирське видання (укр.). 13 липня 2024. Процитовано 30 липня 2024.