Олена (юдикиня Галлури)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олена
Народилася 1190
Ольбія, Провінція Сассарі, Сардинія, Італія
Померла 1220
Ольбія, Провінція Сассарі, Сардинія, Італія
Поховання Basilica della Nostra Signorad
Діяльність монарх
Посада юдикd
Рід Lacon-Gunaled
Батько Баризон (юдик Галлури)
У шлюбі з Ламберто Вісконті
Діти Убальдо II (юдик Галлури)

Олена I (італ. Elena; 1190 — 1218) — юдикиня (володар) Галлурського юдикату у 12031218 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з династії Лакон-гунале. Донька Баризона I, юдика Галлури, і Оділони ді Лакон. Народилася 1190 року в м. Чівіта. Невдовзі стала офіційною спадкоємецею батька, який перед смертю призначив папу римського Інокентія III піклуватися про неї.

1203 року після смерті баткьа успадкувала владу. Їй в управлінні допомагал мати. Разом з тим влаштувати шлюб Олени із своїм кандидатом намагалися Коміта I, юдик Торресу, і Салусіо IV, юдик Кальярі і Арбореї. Перший підтримував свого стрийка Іттокора, а другий — родича Вільгельма Маласпіну. Невдовзі війська Кальярського юдикату зайняли більшість Галлури, але Олена зховалася в Чівіті, яку супротивник не взяв. В одночас папа римський наказав юдику Кальярі залишиити Галлурський юдикат. 1204 року Салусіо IV знову намагався влаштувати шлюб Олени і Маласпіни, проте невдало.

Водночас Б'яджо, архієпископ Торреський, підтримував дії папи, а Рікус, архієпископ Кальярі, став на бік Салусіо IV і Маласпіни.. Інокентій III у липні 1206 року обрав їй за чоловіка свого стриєчного брата Тразимондо. Але невдовзі пізанці на чолі із Ламберто Вісконті висадилися на Сардинії, де Олена вийшла заміж за Вісконті у 1207 році. У відповідь папа римський відлучив подружжя від церкви.

З цього часу фактичну владу поступово перебрав на себе чоловік Олени. У 1211 році війська Торреського юдикату завдали поразки Ламберто вісконті, тому Олена разом з чоловіком втекла до пізи. Змогла повернутися лише у 1214 році. Померла у 1218 році.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Ламберто Вісконті, пізанський патрицій

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Anna Maria Oliva, La successione dinastica femminile nei troni giudicali sardi, in «Miscellanea di studi medioevali sardo-catalani», Della Torre, Cagliari 1981.
  • Enrico Besta, La Sardegna medioevale, Forni, Bologna 2000.
  • Antonietta Uras, L'ultima regina di Torres, Armando Curcio, Roma 2014.